Muun muassa kaikki riittävän vanhat yksityiskäytössä olevat autot aiotaan vapauttaa vuosikatsastuksista – lausunnot 20.2. mennessä - Autot - Ilta-Sanomat

Muun muassa kaikki riittävän vanhat yksityiskäytössä olevat autot aiotaan vapauttaa vuosikatsastuksista – lausunnot 20.2. mennessä

O2-luokan perävaunun luokittelumassa on 0,75-3,5 tonnia. Nykysäädöksissä katsastusvelvollisuudesta vapaita ovat vain kevyet perävaunut, joiden massa on enintään 0,75 tonnia.

Julkaistu: 25.1.2019 11:43

Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa, että kaikki yksityiskäytössä olevat yli 40 vuotta vanhat ajoneuvot vapautettaisiin määräaikaiskatsastuksesta. Katsastusvelvollisuutta ei jatkossa olisi myöskään O2-luokan perävaunuilla.

Asia selviää asetusluonnoksesta, jonka ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle muutama päivä sitten.

Katsastuksia koskevassa arviomuistiossa vuonna 2017 esitettiin vapautuksen koskevan pelkästään museoajoneuvoja, mutta nyt vapautta ehdotetaan siis laajennettavaksi kaikkiin muussa kuin luvanvaraisessa käytössä oleviin yli 40-vuotiaisiin ajoneuvoihin.

Asetus olisi toteutuessaan kokonaan uusi, ja sillä korvattaisiin nykyisin voimassa oleva vastaava asetus.

Aiemmin vastaavan päätöksen on tehnyt muun muassa Ruotsi, jossa yli 50-vuotiaat autot ja yli 40-vuotiaat moottoripyörät on vapautettu katsastuksesta kokonaan.

Asetusluonnoksen lausuntoaika päättyy 20.2.2019. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi ja lausuntoja asiasta voivat antaa ministeriön mukaan ”kaikki organisaatiot ja kansalaiset”.

Lausuntokierroksen jälkeen asetuksen valmistelu jatkuu normaaliin tapaan virkamiestyönä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?