Autot

Tuhdissa humalassa autoa ajanut vältti syytteen – syyttäjän mukaan kyse oli pakkotilasta

Julkaistu:

Pakkotila
Monkijäturmassa loukkaantuneelle apua hakenut rattijuoppo toimi syyttäjän mukaan oikein.
Alkoholihuuruinen mökkiviikonloppu sai surullisen päätöksen, kun mönkijällä humalassa ajamaan lähtenyt loukkasi itsensä. Hänet saatiin sairaalahoitoon, vasta kun vahvassa humalassa ollut tuttava lähti autonsa kanssa etsimään loukkaantunutta.

Mönkijäkuskia odottaa syyte törkeästä rattijuopumuksesta, mutta pakkotilassa auton ohjauspyörän ääreen istahtanut välttyy syytteeltä.

Viikonloppua vietettiin Heinolan seudulla. Illan isäntä lähti öiseen aikaan mönkijällään metsäautotielle. Mönkijä suistui tieltä ja humalainen kuljettaja loukkaantui vakavasti.

Loukkaantunut ei tiennyt missä hän oli. Hän sai soitettua mökille olleille kavereilleen. Auton rattiin tarttui noin 50-vuotias vantaalainen mies, joka oli vahvasti humalassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loukkaantunut löytyi, jonka jälkeen humalainen autonkuljettaja oli yhteydessä hätäkeskukseen. Hän ei tiennyt missä oli, eikä paikka selvinnyt navigaattoristakaan.

Autoilija ei pystynyt neuvomaan ambulanssia paikalle. Metsäautotie, jota mies käytti, oli lisäksi suljettu portilla.

Kuski pääsi portin ohitse ja ajoi vielä noin viisi kilometriä, kunnes löytyi paikka, jossa oli tienviitta ja jonne ambulanssi tilattiin. Paikalle tuli myös poliisi.

Kuljettaja puhalsi 1,38 promillen lukemat, ja sen perusteella miestä epäiltiin törkeästä rattijuopumuksesta. Poliisi määräsi hänet heti väliaikaiseen ajokieltoon heti.

Vaikka mies ajoikin yleisellä tiellä vahvassa humalassa ja aiheutti vaaran toisten turvallisuudelle, jätti lahtelaisen Salpausselän syyttäjäviraston syyttäjä syytteen nostamatta.

Esitutkinnassa vantaalainen kiisti syyllisyytensä rikokseen. Hänen mielestään kyse oli pakkotilasta. Syyttäjä oli samaa mieltä.

Syyttäjän ratkaisusta selviää, että loukkaantunut oli todellisessa hengenvaarassa, eikä hän pystynyt neuvomaan ambulanssia onnettomuuspaikalle.

Rikoslain mukaan pakkotilasta on kyse, kun otetaan huomioon pelastettavan edun tärkeys, tilanteen yllätyksellisyys ja pakottavuus.

Rattiin tarttunut vapautui rangaistusvastuusta, koska syyttäjän mukaan häneltä ei olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista. Mies sai korttinsa takaisin syyttäjä ratkaisun jälkeen. Syyttäjä teki päätöksensä viime viikolla.

Mönkijällä itsensä telonutta odottaa syyte törkeästä rattijuopumuksesta. Hän puhalsi jonkin verran korkeammat lukemat kuin vantaalainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt