Autot

Käytätkö auton lämmittämiseen jatkojohtoa? Tarkista oleelliset koodit piuhasta

Julkaistu:

PAKKANEN
Onko sinulla oikeanlainen jatkojohto, kun käytät pakkasella sähkölaitteita?
Ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon on oltava roiskevedenpitävä, eli sillä on oltava niin sanottu kotelointiluokitus IP44. Sisäkäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat ainoastaan kosketussuojattuja, ja niiden luokitus on IP20. Kuluttajan kannattaa kaupassa tarfkistaa luokitukset.

– Se, millaista jatkojohtoa ulkona käyttää, ei ole yhdentekevää. Sisätiloihin tarkoitetut jatkojohdot ja kaapelit on yleensä valmistettu PVC-muovista, joka ei kestä auringonvaloa eikä alhaisia lämpötiloja. Sisätiloihin tarkoitettua jatkojohtoa ei myöskään ole välttämättä suojattu kosteudelta, sanoo SGS Fimkon myyntipäällikkö Mika Koivunen.

Esimerkiksi auton lämmittimen liitäntäjohdolle on asetettu muun muassa taivutuskestävyydelle kylmissä olosuhteissa (-50 °C) tiukemmat vaatimukset kuin ulkokäyttöön tarkoitetuille muille jatkojohdoille. Ulkokäyttöön tarkoitettujen kumikaapeleiden tulisi kestää tulipalopakkasilla (-35 °C) taivutustesti. Testissä ei saa syntyä halkeamia vaippaan eikä eristeeseen. Lisäksi kaapelin vaipan täytyy läpäistä pakkaslukemissa suoritettu iskutesti.

Ulkona käytettäviin sähkölaitteisiin soveltuvan kumikaapelin tunnistaa tehdyistä merkinnöistä. Kaapeli, joka on merkitty koodilla H05RN-F tai H07RN-F, soveltuu rakenteeltaan ja materiaaleiltaan jatkuvaan ulkokäyttöön. Myös kaapeli, jossa on koodi H05RR-F, soveltuu ulkokäyttöön.