Autot

Koska lumet aurataan meidän kadultamme? Kuka korvaa, jos aura-auto rikkoo postilaatikon?

Julkaistu:

AURAUS
Kun talvella tulee lunta, kansalaisten huoli omien kulkureittien aurauksesta kasvaa.
Se oma kadunpätkä saattaa jäädä aurausjärjestyksessä viimeiseksi, mutta siihen on syynsä, Väylä rauhoittelee yhteydenottajia.

Tiet on jaettu hoitoluokkiin ensisijaisesti liikennemäärien mukaan. Hoitoluokat määrittelevät, missä kunnossa teiden on oltava talvella, tai kuinka nopeasti on ryhdyttävä toimenpiteisiin kelin muuttuessa huonommaksi lumen tai liukkauden vuoksi, Väylä (entinen Liikennevirasta) määrittelee.

Vilkkaan liikenteen päätiet aurataan ensin, joten vähäliikenteiselle tielle voi aura-auton saapumiseen kulua aikaa.

Keskimäärin talvessa on erittäin huonoja kelejä 2-5 prosenttia eli muutama päivä, Väylä kertoo verkkosivuillaan. Siksi ei ole taloudellisesti kannattavaa mitoittaa kaluston määrää huonojen kelipäivien mukaan. Poikkeuksellisissa lumimyräköissä laatuvaatimukset eivät täyty, vaikka urakoitsijoilla on koko kalusto käytössään. Tienkäyttäjät voivat itse seurata Liikennetilanne-palvelusta kunnossapitotoimien etenemistä lähes reaaliajassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisinaan Väylän mukaan närkästystä herättää se, että aura jättää lumivallin jälkeensä. Lakikirja on selkeäsanainen tässä asiassa:

”Tontinomistajan velvollisuutena on tarvittaessa poistaa jalkakäytävälle tai sen vierelle kertyneet lumivallit sekä pitää jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru lumettomana ja jäättömänä. Tontinomistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta.”

Jos aura-auto rikkoo vahingossa postilaatikon, lain mukaan vahingon korvaa Posti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt