Autot

Suomeen harvinaislaatuinen tankkausasema – kaasu tuotetaan lähinaapurin hevosten ja kanojen lannasta

Julkaistu:

Kaasuautoilu
Energiayhtiö Nivos avaa luomubiokaasun julkisen tankkausaseman Hyvinkäällä.
Yhdessä viereisen Knehtilän luomutilan kanssa Hyvinkään Palopuron tankkausasema ja biokaasulaitos muodostavat Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen agroekologisen symbioosin, jossa luomutilan viljelyn sivuvirrat hyödynnetään luomubiokaasun tuottamiseen, Nivos luonnehti asemaa.

Palopuron luomubiokaasu tuotetaan viereisellä biokaasulaitoksella viherlannoitusnurmesta ja hevosen- ja kananlannasta. Syntyvä biokaasu jalostetaan liikennepolttoaineeksi kaasuautoille ja myydään kuluttajille nyt avattavalla tankkausasemalla. Jäljelle jäänyt biokaasu hyödynnetään maatilan viljankuivurissa sekä tulevan leipomon leivinuunien lämmityksessä.

Tankkausaseman tulevia käyttäjiä ovat kaasuautoilijat, joiden määrä kasvaa tasaisesti Suomessa.
Helsingin yliopiston mallinnukselle pohjautuva Palopuron hanke on niittänyt mainetta ulkomailla asti ja ollut Suomen esimerkkinä YK:n ilmastokokouksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On hienoa, että yhteistyö maatilan ja energiayhtiön kanssa on edennyt näin pitkälle. Biokaasulaitoksen kiinteä mädätysjäännös on ravinnerikasta lannoitetta luomupelloille ja sen levitys voidaan toteuttaa hyvin tilalla noudatettavan viljelykierron puitteissa, sanoo Knehtilän tilan isäntä Markus Eerola.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt