Autot

Peltipoliisit räpsyivät ennätystahtia – liikennekuolemat lisääntyivät

Julkaistu:

VALVONTA
Automaattivalvonta oli Suomessa vuonna 2018 ennätyskiivasta, mutta liikenteessä kuoli enemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin.
Poliisin tietojen mukaan liikenteen kameravalvonta kosketti viime vuonna yhä useampaa autoilijaa. Ylinopeuksien automaattivalvonta kirjasi Suomen maanteiltä yhteensä lähes 609 000 huomautusta, rikesakkoa ja sakkoa.

– Se on poliisin mittaushistorian suurin luku, sanoo poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen poliisihallituksesta.

Hämeen Sanomien mukaan vuoden 2018 kokonaisluvussa on kasvua edellisvuoteen noin 10 prosenttia, mutta vuoteen 2014 verrattuna seuraamusmäärä on lähes tuplaantunut. Se taas johtuu pitkälti nopeusvalvonnan lisääntymisestä: kameroiden määrä on kaksinkertaistunut vajaassa viidessä vuodessa.

Ei positiivista vaikutusta liikennekuolemiin

Rikesakkoina käsiteltiin noin puolet ylinopeuksista, ja huomautuksina kutakuinkin sama määrä. Päiväsakkoon, eli yli 20 kilometrin ylinopeusryhmään johti reilut pari prosenttia kaikista automaattivalvonnan käryistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ajosuoritteisiin suhteutettuna ylinopeutta ajavien määrät ovat laskeneet, Holopainen toteaa.

Kasvaneet automaattivalvontaluvut eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet positiivisesti viime vuoden aikana liikenteessä kuolleiden määrään. Kehitys on ollut päinvastaista.

Tilastokeskuksen tammi-marraskuun ennakkotietojen ja Liikenneturvan keräämien sanomalehtitietojen perusteella tieliikenteessä on menehtynyt vuonna 2018 yhteensä 221 ihmistä. Lukumäärä on noin viisi prosenttia suurempi kuin vastaava määrä edellisenä vuotena.

– Kun tiedot tarkentuvat, liikennekuolemien ennakkotietoihin tulee aina niin sanottua jälkikertymää, joten lopullinen tilastoluku selviää runsaan vuoden viiveellä. Tavoitteen mukaista paranemista ei ole kuitenkaan tapahtunut, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen summaa tiedotteessa.

Lisääntyneellä peltipoliisivalvonnalla ei siis ole ollut tässä suhteessa toivottua vaikutusta. Kameravalvontaa on aiemmin arvosteltu myös ennen kaikkea rahantekokoneeksi valtion kassaan.

– En missään nimessä väitä, että pelkästään kameravalvonnalla saataisiin Suomen liikenneturvallisuus kokonaan kuntoon, poliisihallituksen Holopainen kommentoi Ilta-Sanomille.

Tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden lukumäärä näyttäisi kuitenkin jäävän noin neljä prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2017. Tienkäyttäjäryhmittäin tarkasteltuna kehitys oli suotuisaa kävelijöiden kohdalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat