Autot

Ulkomaiset raskaat kuorma-autot maksamaan suomalaisten teiden käytöstä – yksi asia voi estää

Julkaistu:

Tiemaksu
Suomessa otetaan käyttöön raskaiden kuorma-autojen tienkäyttövero eli vinjetti, jos hallituksen esitys läpäisee vielä perustuslakivaliokunnan EU-lainsäädännöllisen arvion.
Vero koskisi sekä Suomessa että ulkomailla rekisteröityjä kuorma-autoja ja ajoneuvoyhdistelmiä, mutta kotimaisille ajoneuvoille vero kompensoitaisiin alentamalla raskaista kuorma-autoista kannettavaa ajoneuvoveron käyttövoimaveroa ja muuttamalla veron rakennetta.

Näin ulkomaalaiset kuorma-autot saataisiin osallistumaan suomalaisen tieverkon ylläpidon kustannuksiin. Veronalaisia olisivat kuorma-autot ja ajoneuvoyhdistelmät, joiden kokonaismassa on yli 12 000 kilogrammaa.

Riski on, että EU tulkitsee vinjetin kohdistuvan vain ulkomaalaisiin kuorma-autoihin ja olevan siksi EU:n kilpailuoikeuden vastainen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää esitystä kuitenkin oikeudenmukaisena, koska vastuu tiestön kunnosta ja infrastruktuurin rakentamisesta on kotimaassa.

Eduskunta käsitteli lakiesitystä keskiviikkona. Lakien on määrä tulla voimaan vuoden 2021 alusta. Lähes kaikilla EU-mailla on vastaava järjestelmä käytössä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt