Autoa olikin korjattu ilmastointiteipillä ja kitillä – kaupan purulle ei ollut edellytyksiä - Autot - Ilta-Sanomat

Autoa olikin korjattu ilmastointiteipillä ja kitillä – kaupan purulle ei ollut edellytyksiä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto piti auton korjaamista ilmastointiteipillä virheellisenä menettelynä. Kuvituskuva.

Julkaistu: 14.1.2019 6:52

Auton korjaaminen ilmastointiteipillä ja kitillä tietää hankaluuksia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto käsittelee usein autokauppaan liittyviä riitatapauksia. Viraston eri tapauksissa tekemät suositukset ja päätökset eivät ole sitovia, vaan niitä voidaan käyttää vain ohjenuorana riidoissa. Virastolla on sivuillaan useita ennakkotapauksia erilaisista riidoista koskien käytettyjen autojen kauppaa.

Yhdessä käytettyjen autojen kauppaan liittyvässä tapauksessa käytettynä ostetussa, 16-vuotiaassa autossa huomattiin ruostevaurioita noin puoli vuotta kaupanteon jälkeen. Autolla oli ajettu tuossa vaiheessa 312 000 kilometriä, mikä on Suomessa varsin yleinen ajomäärä käytetylle autolle.

Myyjän mukaan näin vanhassa autossa ruostevauriot eivät ei muutenkaan olisi yllättäviä, eikä ostohinnaltaan alle 2 000 euron autoja kehuttaisi asiakkaille.

”Jeesusteippiä” alle ja kittiä päälle

Myyjä oli tarjonnut auton ruostevaurioiden korjaamista kuluttajalle 50 euron korvausta vastaan. Koska kyseessä oli suhteellisen vanha ja paljon ajettu auto, kuluttajan oli täytynyt varautua kunnostuskustannuksiin. Oleellista tapauksessa oli se, että sitä oli aiemmin korjattu ilmastointiteipillä ja kitillä, mitä oli viraston päätöksessä pidettävä virheellisenä korjaustapana.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätöksessä kuluttajan ei tarvinnut varautua siihen, että autoa oli korjattu virheellisesti. Näin ollen kuluttajariitalautakunta suositti tapauksessa 150 euron hinnanalennusta.

Hinnanalennuksen määrän arviointi perustui auton iän, ajomäärän ja kauppahinnan lisäksi virheen laatuun sekä virheen oikaisemista todennäköisesti aiheutuviin kohtuullisiin korjauskustannuksiin, joista ei kuitenkaan ollut esitetty eriteltyä laskelmaa.

Ei riittänyt kaupan purkuun

Lautakunta piti virhettä kokonaisuutena vähäisenä, joten kaupan purkamiselle ei ollut edellytyksiä. Esimerkkitapauksessa oli ennen kaikkea kysymyksessä korjaushinnaltaan vähäinen vika, jollaisia vanhoihin autoihin syntyy käytön myötä väistämättömästi.

Vanhaa ja edullista autoa ostettaessa onkin syytä tarkastaa auto mahdollisimman hyvin kaikin puolin, ja ostaa auto mieluiten hiljattain katsastettuna. Nykyinen katsastuslaki antaa tähän mahdollisuuden. Määräaikaiskatsastuksessa liikenneturvallisuuden kannalta merkittävimpien vikojen pitäisi tulla esille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?