Autot

Sähköauton ostajalle esitetään jopa 6 000 euron ostotukea – sadat miljoonat eurot otettaisiin yhteisistä verovaroista

Julkaistu:

Liikenteen murros
Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän raportin mukaan täyssähköautojen hintoja on alennettava merkittävillä kuluttajatuilla. Yhteensä esitetyt tuet tekisivät valtion kassaan lähes 340 miljoonan euron loven.
Suomessa otettiin vuoden 2018 alussa käyttöön 2000 euron suuruinen täyssähköautojen hankintatuki, joka rajattiin täyssähköauton ostamiseen tai pitkäaikaisvuokraamiseen yksityisille henkilöille.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman ilmastopolitiikan ILMO45 -työryhmän mukaan tuki ei tällaisenaan ole ollut kuitenkaan riittävän houkutteleva, sillä tuettuja täyssähköautoja on tähän mennessä saatu liikenteeseen vain noin 200 kappaletta.

Omaa kieltään houkuttelevuudesta kertoo sekin, että esimerkiksi ennen uusien autojen kaupan loppuvuoteen ajoittunutta sakkaamista eli marraskuussa 2018 hankinta- ja muuntotuen tämänhetkisestä määrärahasta oli käytetty vasta vain noin kymmenesosa.
Raportissaan työryhmä esittääkin, että minimissään sähköautotuen tulisi tämän hetkisillä sähköautohinnoilla olla noin 4000-6000 euroa autoa kohden, jotta kauppa alkaisi aidosti käymään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä tämä tarkoittaisi kymmenien miljoonien eurojen vuosittaista tukisummaa. Kaikkiaan tukemista pitäisi työryhmän loppuraportin mukaan jatkaa tämänhetkisen tiedon mukaan arviolta vuoteen 2025 saakka, jolloin sähköautojen kuluttajahintojen alentamiseen olisi käytetty yhteensä 338,85 miljoonaa euroa.

Loppuraportin esittämät tukisummat ovat toistaiseksi vain työryhmän ehdotus, eikä päätöksiä asiasta ole tehty. Tällä hetkellä sähköauton ostajaa tuetaan jutun alussa mainitulla 2 000 eurolla.

Ota kantaa

Saisiko 4000-6000 euron hinnanalennus sinut harkitsemaan sähköauton hankintaa?

Kyllä 22% Ehkä 15% Ei todellakaan 60% En osaa sanoa 4%
Ääniä yhteensä 11859

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt