Autot

Oikeusasiamies selvittää yhtiöitetyn liikenteenohjauksen ja Trafin uusia nimiä – ”Emme tätä pidä positiivisena”

Julkaistu: , Päivitetty:

NIMET
Traficom, Traffic Management Finland Group, Traffic Management Finland Oy (TMF), Intelligent Traffic Management Finland Oy (ITM Finland), Finrail Oy ja Air Navigation Services Finland Oy.
Siinä joukko liikennealan uusia ja hiljattain myös osin myös yhtiöitettyjä toimijoita, joiden nimet eivät edusta Suomen kieltä.

Ainakin joidenkin nimien laillisuutta selvitetäänkin seuraavaksi eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa.

Oikeusasiamies on vastaanottanut kantelun ainakin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin (ent. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi) ja liikenteenohjauskonserni Traffic Management Finlandin nimistä. Lisäksi on kanneltu Väyläviraston käyttämästä lyhennenimestä Väylä.

Käytännössä kyse on kieli- ja hallintolakien tulkinnasta ja siitä, voidaanko toimijan nimeen soveltaa vaatimusta suomen- ja ruotsinkielisestä palvelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Onkamon mukaan valtionyhtiöiden tehtävänä on toimia omaa maata ja omia kansalaisia varten.

– Emme tätä pidä positiivisena, Onkamo lataa liikennealan virastojen ja valtionyhtiöiden pelkästään englanninkielisistä nimistä.

Ilta-Sanomien verkkokeskusteluissa on useaan otteeseen näkynyt myös kommentteja, joiden perusteella ainakin osa kansalaisista uskoo englanninkielisten nimien liittyvän kyseisten toimintojen myymiseen sijoittajille.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä uudenlaisiin yhtiönimiin päädyttiin puhtaasti nimien yhtenäisyyden sekä liikennealan kansainvälisyyden vuoksi.

Korjaus 7.1.2018 klo 19.29: Uutisen on tehnyt STT, ei Yle, kuten jutussa ensin luki.

Ota kantaa

Uskotko, että ainakin osia liikennealan nykyisistä viranomais- ja yhtiötoiminnoista tullaan vielä myymään sijoittajille?

Ilman muuta 82% Mahdollisesti 15% Enpä usko 4%
Ääniä yhteensä 3054

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kahden rouvan riita hikisestä vaatekappaleesta nousi maailmanlaajuiseksi uutiseksi – nyt puhuu toinen pukari
   Tennis
  3. 1990-luvulla syntyneet ”janoiset sankarit” työllistivät Sisä-Suomen poliisia – mies yritti huijata lonkerokuitilla, toinen tirvaisi tuttavaansa
   Kotimaa
  4. Muistatko Täydellisten naisten pyöreäposkisen Juanitan? Huima muodonmuutos: 17-vuotiasta näyttelijää ei ole tunnistaa tuoreista kuvista
   TV & elokuvat
  5. Viikon olut: Jos odotat lasilliseltasi humaloitua hedelmämehua, saatat pettyä
   Oluet
  6. Kemiläismies ei suunnitellut räjähdysaineen valmistamista – krp tutkii vielä kerrostaloasunnosta löydettyjä aineita
   Oulun seutu
  7. Hallitus kuulee poliisijohtoa seksuaalirikosepäilyistä  –  Luvassa lisärahaa?
   Politiikka
  8. Finnairin käyttämästä järjestelmästä paljastui tietoturva-aukko: Älä paljasta tärkeää tietoa lentovarauksestasi
   Tietoturva
  9. Tunti sitten
  10. Veikkauksen kassakaapista 150 000 euron varastamisesta epäilty on kertonut tapahtumista avoimesti poliisille – valtaosa rahoista saatu takaisin
   Kotimaa
  11. Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä
   Taloussanomat
  12. Laura, 34, tavoittelee ”täydellisen virheetöntä” ulkonäköä hinnalla millä hyvänsä – ystävät pelkäävät kaunottaren kuolevan leikkauspöydälle
   Viihde
  13. Näytä lisää