Bensa-, diesel- ja öljykauppiaiden kattojärjestöä ei enää ole – toiminta lopetettu 1.1.2019

Toimintansa päättänyt järjestö perustettiin vuonna 1970. Lopettamishetkellä jäseniä olivat enää Neste, Neste Markkinointi, St1, SOK (mm. ABC-asemat) sekä Teboil.

Öljy- ja biopolttoaineala ry oli jäsentensä etu- ja yhteistyöjärjestö.

2.1.2019 16:15

Viimeisenä nimellä Öljy- ja biopolttoaineala ry toiminut kattojärjestö ehdittiin vuosikymmenten varrella tuntea myös muun muassa Öljyalan keskusliittona ja se ehti tehdä merkittävää ja tuloksellista työtä paitsi alan edunvalvonnassa, myös öljy- ja kaasualan ympäristötyön kehittäjänä, energiatehokkuuden edistäjänä, sekä teknisen lainsäädännön ja standardoinnin parissa.

Energiakenttä ja siihen liittyvä poliittinen ohjaus muuttui kuitenkin vuosien varrella niin paljon, että jäsenistön yhteisen toimintalinjan määrittely isoissa energia- ja ilmastopoliittisissa kysymyksissä ei enää kaikissa tapauksissa onnistunut.

– On arvioitu, että entisen kaltaiselle koko alan yhteiselle edunvalvonnalle ei enää löydy riittävää pohjaa, mikä johtaa järjestön toiminnan päättymiseen, Öljy- ja biopolttoaineala ry:n viimeiseksi jääneen hallituksen puheenjohtaja Matti Lehmus totesi järjestön lopettamispäätöksen yhteydessä julkaistussa tiedotteessa.

Keskusjärjestön viimeiseksi jääneistä jäsenistä St1 keskittyy jatkossa uusiutuviin biopolttoaineisiin, Teboil fossiilisiin ja Neste puolestaan molempien edellä mainittujen polttoainetyyppien jalostamiseen. S-ryhmään kuuluva SOK ja St1 tuottavat yhdessä myös tuulisähköä.

Keskusjärjestön toiminnan päättyessä loppui myös sen kokonaan omistaman Öljyalan Palvelukeskus Oy:n toiminta.

Öljy- ja biopolttoaineala ry edeltäjineen oli tuttu kommentoija muun muassa fossiilisiin polttoaineisiin sekä öljyn riittävyyteen liittyneissä uutisissa. Järjestö ylläpiti myös lukuisia tietokantoja jotka kuvasivat muun muassa Suomen huoltoasemaverkostoa sekä öljytuotteiden kuluttajahintojen ja verotuksen kehittymistä.

Yhdistyksen kotisivut ovat toistaiseksi yhä esillä verkossa, osoitteessa www.oil.fi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?