Autojätin pääjohtaja pidetään telkien takana

Julkaistu: , Päivitetty:

Pidätys
Tokiolainen oikeusistuin päätti pitää entisen Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin pääjohtajan Carlos Ghosnin telkien takana 11. tammikuuta asti.
Carlos Ghosn sai joulun alla uusia, entistä vakavampia syytteitä Japanissa. Aiemmin tänään Ilta-Sanomat uutisoi, että autojätin pääjohtaja saattaa päästä vapaalle jalalle tänään. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Japanilaiset syyttäjät pidättivät Ghosnin toistamiseen perjantaina, 21. joulukuuta.

Pidätyksen yhteydessä vedottiin uusiin, entistä vakavampiin syytteisiin taloudellisista väärinkäytöksistä, kertoo Bloomberg. Ghosn oli alunperin pidätetty jo 19. marraskuuta liittyen syytöksiin taloudellisista väärinkäytöksistä Nissanin johdossa. Häntä on sittemmin syytetty myös Japanin taloudellista raportointia koskevien sääntöjen rikkomisesta palkkasummansa ilmoittamiseen liittyen.

Ghosnin odotettiin pääsevän vapaalle jalalle takuita vastaan joulukuun 19. päivänä, mutta tilanne muuttui uusien syytösten myötä. Ne liittyvät siihen, että Ghosn olisi aiempien syytteiden lisäksi siirtänyt omien, yksityisten sijoitustensa tappioita yli 16 miljoonan dollarin eli noin 14 miljoonan euron arvosta Nissanin kirjanpitoon vuosina 2008–2012. Tämä olisi luonnollisesti aiheuttanut merkittäviä tappioita japanilaiselle autovalmistajalle, ja nämä syytteet ovat Japanilaisessa oikeuslaitoksessa hyvin vakavia, mikäli ne voidaan näyttää toteen.

Mikäli Ghosn todettaisiin syylliseksi, saattaa hän kohdata useiden vuosien, jopa yli kymmenen vuoden vankeustuomion. Nyt uuden tilanteen myötä syyttäjät voivat pitää Ghosnia pidätettynä vähintään 10 lisäpäivän ajan, ja mahdollisesti pidempäänkin, kunnes tutkimukset edistyvät. Ghosn voi siis aikaisintaan päästä vapaalle jalalle tänään, vuoden viimeisenä päivänä. Mikäli näin ei käy, saattavat Ghosnin toiveet vapautumisesta oheta entisestään.

Taustalla sittenkin salaliitto?

Pidätykseen liittyen on esitetty myös salaliittoteorioita, joiden mukaan Nissanin ylemmät johtajat olisivat vastustaneet voimakkaasti Ghosnin pyrkimystä yhdistää Nissan täysin Renaultiin, ja siten Ghosn olisi vain japanilaisten taustavoimien vehkeilyjen uhri.

Näistä spekulaatioista ei ole toistaiseksi esitetty kuitenkaan vielä mitään näyttöä. Nissanilla ja Renaultilla on merkittäviä omistuksia toisistaan ristiin, mutta Renaultilla on enemmän todellista liikkeenjohdollista määräysvaltaa allianssissa, johon myös Mitsubishi on myöhemmin liitetty.

Renault on vielä toistaiseksi päättänyt säilyttää Ghosnin hallituksensa puheenjohtajana ja toimitusjohtajanaan, kunnes tutkimuksesta saadaan lisätietoja ja mahdollisesti myös todellista näyttöä syytösten tueksi. Nissan ja Mitsubishi ovat jo erottaneet Ghosnin hallitustensa puheenjohtajien rooleistaan pian hänen marraskuisen pidätyksensä jälkeen.