Sähköautoa ladattiin tien päällä 15 tuntia – lopulta matka kesti yli viikon

Kian uudella sähköautolla raapaistiin Portugalin Lissabonista Puolan Katowiceen, eikä matka sujunut ihan hetkessä.

e-Niroa ladattiin matkan varrella myös lumisissa maisemissa.

22.12.2018 15:50

YK:n ilmastokonferenssin edustajille lähetettiin terveiset uudella sähköautolla.

Kia vei taannoisen YK:n ilmastokonferenssin edustajille (COP24) terveisiä Puolaan. Korealaismerkin COP-ryhmä lähti liikkeelle Lissabonista 3. joulukuuta ja saapui Puolan Katowiceen 11. joulukuuta. Kia e-Niro -sähköautolla ajettiin tällä rupeamalla 3 741 kilometrin matka.

Vähän päästöjä ja kulutusta

Kian COP-ryhmä mittasi e-Niron ajon aikana tuottamat hiilidioksidipäästöt, jotka syntyivät lataamiseen tarvittavasta sähköntuotannosta. Kia e-Nirolla suoritetun ajomatkan hiilidioksidipäästöiksi mitattiin 154 kilogrammaa, mikä on 74 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla polttomoottorikäyttöisellä autolla olisi matkan aikana syntynyt.

Kia e-Niron keskimääräinen sähkönkulutus oli matkan aikana 17 kWh/100 km ja sen keskimääräinen nopeus oli 71 km/h. Yli yhdeksän päivän aikana auto vietti 54,5 tuntia latauksessa – niistä 15 tuntia päivällä ja 39,5 tuntia yön yli pysähtymisten aikana.

Latauksen ongelmat

– COP-projektimme tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoisuutta kestävästä kehityksestä ja herättää ihmisiä erityisesti ilmastonmuutokseen liittyvistä riskeistä ja haasteista. Tämä matka täyttää tämän tavoitteen sähköisen liikkuvuuden osalta, jolla on ratkaiseva merkitys hiilidioksidipäästöjen maailmanlaajuisessa vähentämisessä. Ajoautonamme toiminut Kia e-Niro oli helppo ajettava. Suurimmat haasteet matkan aikana liittyivätkin riittämättömään maksuverkkoon ja latauspistokkeiden standardisoinnin puuttumiseen, Get2C:n yhteistyökumppani ja yksi ryhmän ajajista Luís Costa kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?