Joululiikenteessä taskusta unohtuu usein yksi tärkeä esine – sitten soitetaan tiepalvelumies hätiin

Julkaistu:

JOULULIIKENNE
Autoliitto muistuttaa joululiikenteeseen lähtijöitä tarkistamaan viisi asiaa.
Turvallisen perillepääsyn varmistamiseksi seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon.

1. Nesteet

Huoltovälien pidennyttyä on tärkeää, että moottoriöljyn, jäähdytinnesteen ja jarrunesteen määrät tarkastetaan säännöllisesti myös huoltojen välillä.

2. Näkyvyys

Kaikkien auton valojen – myös seisontavalojen – tulee toimia. Mikäli seisontavalon polttimo on hajonnut aiemmin ja samalta puolelta pimenee myös ajovalon polttimo, näyttää auto muiden silmissä mopolta ja saattaa näin aiheuttaa arviointivirheitä.

– Myös valojen toimintaperiaatteeseen on syytä perehtyä eli kuljettajan on tärkeä tietää, missä valokatkaisijan asennossa autossa palavat sekä ajovalot että takavalot, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa.

Auton valot pitää myös säännöllisesti puhdistaa. Erityisen tärkeää tämä on autoissa, joissa ei ole ajovalonpesureita. Molemmin puolin puhdas tuulilasi helpottaa havainnointia ja parantaa siten turvallisuutta. Pyyhkijän sulat saa parhaiten puhtaaksi lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla tai kosteuspyyhemäisillä sulkapyyhkeillä. Mikäli sulkien puhdistaminen ei paranna pyyhintätulosta, on sulat aika uusia.

3. Rengaspaineet

Kun auto pakataan täyteen ihmisiä ja tavaraa, rengaspaineet on syytä nostaa kuormituksen mukaisiksi. Auton käyttöohjekirjasta, oven karmista tai polttoaineen täyttöaukon kannesta löytyvät oikeat rengaspaineet erikseen pienelle ja isommalle kuormitukselle. Talvikaudella kannattaa käyttää 0,2 baria ohjearvoja korkeampia paineita.

– Rengaspaineita tarkastettaessa ei pidä unohtaa vararengasta, mikäli autosta sellainen löytyy. Vuosia tavaratilan välipohjassa lojunut vararengas on saattanut tyhjentyä, jolloin siitä ei ole mitään apua rengasrikon sattuessa, Vesalainen muistuttaa.

Autosta tulee löytyä myös varapyörän kiinnittämiseen soveltuvat pultit tai mutterit, jos rengas on erilaisella vanteella kuin auton alla olevat. Mikäli autossa käytetään lukkopultteja tai -muttereita, myös niiden avaamiseen tarvittava erikoistyökalu on syytä pitää autossa mukana.

4. Vara-avaimet

Joulukiireiden keskellä avaimet saattavat jäädä helposti lukittuun autoon sisälle. Älä laske avaimia käsistäsi, esimerkiksi tavaratilaan, edes hetkeksi.

Autoliiton tiepalveluun tulee paljon avustuspyyntöjä tilanteissa, joissa avaimet ovat jääneet lukittuun autoon sisälle. Vara-avaimet on viisasta ottaa matkaan mukaan – varsinkin pidemmälle reissulle.

– Vara-avaimet kannattaa antaa jonkun matkustajan huolehdittavaksi, eikä niitä saa jättää autoon sisälle edes lyhyellä huoltoasematauolla, Vesalainen ohjeistaa.

Myös polttoaineen loppuminen on yllättävän yleinen ongelma suomalaisessa liikenteessä. Harvaan asuttujen alueiden pitkät huoltoasemavälit saattavat yllättää, minkä takia ei kannata odottaa polttoaineen merkkivalon syttymistä.

5. Toimi näin apua tarvitessasi

Hyvästä etukäteisvalmistelusta huolimatta matka saattaa syystä tai toisesta katketa. Tällöin auttaa, että puhelimessa on virtaa ja sen muistista löytyy puhelinnumero, josta saa apua.

Autoliiton Operaatio Lumihiutale päivystää puhelinnumerossa 0200-8080 (1,95 €/min. + mpm). Numerosta tilattavat palvelut ovat maksullisia. Autoliiton Plus-jäsenille on oma veloitukseton puhelinnumero, josta tilattavat palvelut ovat maksuttomia.

Apua joutuu aina odottelemaan jonkin aikaa, joten autosta tulisi löytyä lämpimästi vaatetta sekä heijastinliivit kaikille mukanaolijoille. Mikäli ajoneuvo sijaintinsa vuoksi aiheuttaa erityistä vaaraa, on muuta liikennettä varoitettava kytkemällä hätävilkut ja pimeällä myös seisontavalot sekä asettamalla varoituskolmio tulosuuntaan, riittävän etäälle autosta.

Ota kantaa

Kun ajat kauas kotoa, otatko auton vara-avaimen mukaasi?

En koskaan 60% Joskus 17% Aina 23%
Ääniä yhteensä 12251

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt