Autot

Heijastavat lapaset tuovat lisänäkyvyyttä – Liikenneturva ei tyydy niihin vaan antaa turvaa tuovan joululahjavinkin

Julkaistu:

Pimeys
Heijastavaa lankaa sisältävät lapaset ja reput tuovat käyttäjälleen lisänäkyvyyttä pimeässä, mutta Liikenneturvan mukaan se ei vielä riitä.
Liikenneturva muistuttaa, että heijastavien tuotteiden kanssa kannattaa aina käyttää myös oikeaa, tyyppihyväksyttyä heijastinta.

Heijastavien tuotteiden takaisinheijastavuudessa voi olla suuriakin eroja, eivätkä ne korvaa oikeaa heijastinta, Liikenneturva muistuttaa.

Heijastimeksi voi kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta.

– Heijastin ja heijastava tuote ovat kaksi täysin eri asiaa. Markkinoilla on monenlaisia ja hyviäkin heijastavia tuotteita, mutta niiden kanssa kannattaa aina käyttää myös oikeita heijastimia näkyvyyden varmistamiseksi. Esimerkiksi heijastava reppu voi olla hyvä lisä talven pimeydessä, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä useampia heijastimia käytetään, sitä paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Heijastavilla tuotteilla tai paljon yleistyneillä led-valoilla voi täydentää loistavan kokonaisuuden.

– Myös erilaisten valojen kanssa kannattaa muistaa oikea heijastin – valoista kun voi loppua patteri kesken reissun. Valojen tuomasta lisänäkyvyydestä ei silti ole haittaa, sillä tässä tapauksessa överit on edelleen parempi kuin vajarit, Loikkanen sanoo.

Testaa heijastimesi teho

Sekä oikeiden heijastinten että heijastavien tuotteiden toimintaa ja tehoa voi tarkastella yksinkertaisella taskulampputestillä lähes missä vain.

– Voi myös kysyä autoilevalta kaverilta, miltä vaikkapa ne heijastavasta langasta neulotut lapaset näyttävät auton valoissa vähän kauempaa katsottuna, esimerkiksi korttelin etäisyydeltä. Näin saa hyvää osviittaa siitä, mitä autoilija näkee ja miten hyvin tai huonosti heijastavat tuotteet heijastavat, suunnittelija Laura Loikkanen ehdottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt