Nyt vain sähköisenä – BMW:n kaupunkisähköauto saa aiempaa suuremman ajoakun - Autot - Ilta-Sanomat

Nyt vain sähköisenä – BMW:n kaupunkisähköauto saa aiempaa suuremman ajoakun

Etu- ja takapuskurit on muotoiltu taannoisessa malliuudistuksessa uudelleen. Muilta osin ulkonäköuudistukset ovat vieläkin pienempiä.

Julkaistu: 5.12.2018 13:13

Niin sanotussa kasvojenkohotuksessa hiljattain käynyt BMW i3 uudistuu nyt myös sisäisesti.

BMW i3 ja sen urheilullisempi versio i3s saavat seuraavaksi uudet kolmannen sukupolven 42,2-kilowattiset korkeajänniteajoakut.

Ulkonäöllisesti BMW i3 ei ole juuri muuttunut sitten vuonna 2013 tapahtuneen lanseerauksen. Kuorien alla on kuitenkin tapahtunut yhtä sun toista, uusimpana yli 40-kilowattinen ajoakku ja polttomoottorioption katoaminen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että malliston pienin sähkö-Bemari saavuttaa nyt edeltäjäversioon verrattuna jopa kolmasosan pidemmän eli mittausnormin mukaan melkein 300 kilometrin toimintamatkan.

Tosielämässä uudella i3:lla tuskin kyseistä matkaa esimerkiksi talviolosuhteissa aivan pääsee, mutta reilusti yli parisataa kilometriä per lataus pitäisi silti onnistua hiukan hankalammissakin kulutusolosuhteissa.

Uudistuksesta huolimatta akun fyysinen koko on pysynyt entisellään, eli toimintamatkaa on voitu kasvattaa ilman auton matkustus- ja muiden hyötytilojen pienentämistä.

Kaappariovet paljastavat yllättävän avaran matkustamon.

BMW i3:n lanseerauksen aikaisiin ensimmäisen sukupolven korkeajänniteakkuihin nähden kapasiteetti on kaikkiaan kaksinkertaistunut, mikä kertoo omaa kieltään paitsi BMW:sta, mutta myös akkualan tämänhetkisestä kehityksestä.

Ajosuuntaan vaikutetaan sekä ohjauspyörästä, että sen kupeeseen sijoitetusta ajosuunnan valitsimesta.

Ajassa mitattuna i3:n uuden ajoakun latautuminen 80 prosenttiin kestää nyt niin sanotusta kotipistorasiasta 15 tuntia, seinälatausasemasta 3,2 tuntia ja pikalatauksessa 42 minuuttia.

Huomionarvoista on sekin, että isomman ajoakun myötä sähkö-Bemariin ei enää saa aiemmin matkanjatkajaksi nimettyä polttomoottorikäyttöistä generaattoria eli ns. Range Extenderiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?