Autot

Autovero laskee: vaikutus alkaa jo tänään – ”Yllättäen ja yön yli”

Julkaistu:

Verotus
Hallitus aikoo esittää muutosta tästä päivästä eteenpäin rekisteröitävien autojen verotukseen.
Uusien ensirekisteröitävien autojen verotukseen on tulossa alennus. Syynä on uusi syyskuussa käyttöön otettu auton hiilidioksidipäästöjä ja polttoaineen kulutusta mittaava WLTP-menetelmä, joka korvasi pitkään käytössä olleen NEDC-testin.

– Hallitus toimi rivakasti ja vastuullisesti. Autoveromuutoksen toteutustapa on kuin oppikirjasta: yllättäen ja yön yli, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio tiedotteessa.

Auton hiilidioksidipäästöt vaikuttavat ensirekisteröinnin yhteydessä kannettavaan autoveroon. Suomessa uuteen mittaustapaan perustuva autoverotaulukko otettiin käyttöön syyskuun alussa, kun käytössä oli vasta vähän mittaustietoja.

WLTP antaa auton hiilidioksidipäästöistä aiempaa menetelmää tarkempia, 20–30 -prosenttia korkeampia tuloksia. Tämä kiristi erityisesti keski- ja suuripäästöisten autojen verotusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhalla NEDC-mittaustavalla hyväksytyt autot kuitenkin jäivät vanhan alemman verotaulukon piiriin. Vaikka uudet autot ovat yleensä vähäpäästöisempiä, ohjasi verotus hankkimaan suuremmat autot käytettynä ulkomailta.

VTT:n ja Trafin tekemän selvityksen mukaan mittaustavan muutos on nostanut päästöarvoja Suomessa jonkin verran ennakoitua enemmän. Jotta autoverotuksen keskimääräinen taso ei kiristy, hallitus tulee esittämään autoverotasoihin muutosta, minkä ansiosta verotasot jatkossa vastaavat tarkemmin ennen mittaustavan muutosta voimassa olleita verotasoja.

Uuden autoverotaulukon on määrä tulla voimaan tammikuun alussa, mutta se vaikuttaa autoverotukseen jo tänään. Uutta autoverotaulukkoa sovelletaan autoihin, joiden hiilidioksidipäästötieto on mitattu WLTP-menetelmällä ja jotka rekisteröidään tai otetaan käyttöön 3. joulukuuta tai sen jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt