Autoliitto ottaa kantaa bensiini- ja dieselautojen tuontikieltoihin: ”Eihän kukaan halua ostaa autoa, jonka arvo nollautuu” - Autot - Ilta-Sanomat

Autoliitto ottaa kantaa bensiini- ja diesel­autojen tuontikieltoihin: ”Eihän kukaan halua ostaa autoa, jonka arvo nollautuu”

Suomen ilmastopaneelin ilmoittama tavoite sähköautokannan nostamisesta 850 000:een asettamalla polttomoottoriautot tuonti- ja ostokieltoon on harkitsematon ja epärealistinen, ilmoittaa nyt Autoliitto.

Kuvassa käynnistetään sähköauton pikalatausta.

28.11.2018 12:21

Kaikkiaan ilmastopaneelin avaus lisää Autoliiton mukaan epävarmuutta autonostajissa, lykkää ostopäätöksiä ja siten vanhentaa jo ennestään vanhaa autokantaa.

Suomalaisista ympäristöjärjestöistä koostuva Suomen ilmastopaneeli ilmoitti eilen Helsingin Sanomissa esittävänsä sähköautojen määrän räjähdysmäistä lisäämistä keinona liikenteen päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Ilmastopaneelin mukaan Suomeen pitää saada 850 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Samalla ilmastopaneeli esittää, että polttomoottoriautoille tulisi asettaa tuontikielto vuonna 2025 ja ostokielto 2027.

Suomen 2,7 miljoonan liikennekäytössä olevan henkilöauton kanta on tällä hetkellä keskimäärin 12 vuoden ikäinen. Autokannassa on tämän vuoden lopussa noin 13 000 täyssähköautoa ja pistokehybridiä.

”Kun Suomessa myydään vuodessa runsaat 100 000 uutta henkilöautoa, jokainen voi päätellä kuinka realistinen ilmastopaneelin esitys on”, Autoliiton tiedote jyrähtää.

Myös Sitra esitti pari viikkoa sitten, että Suomen sähköautokanta voitaisiin nostaa 800 000 autoon vuoteen 2030 mennessä. Mitään keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi ei kuitenkaan kerrottu.

Autoliiton mukaan ilmastopaneelin esitys tuonti- ja ostokielloista on epärealistinen sekä vastuuton ja se kääntyy valitettavasti päästötavoitteita vastaan. Poliittisten päättäjien pitääkin liiton mukaan kertoa nyt autonomistajille ja -ostajille selvä suunnitelma siihen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Jos polttomoottoriautoille tulisi tuontikielto seitsemän ja ostokielto yhdeksän vuoden päästä, mitä käy siihen saakka hankittujen polttomoottoriautojen arvolle? Eihän kukaan halua ostaa autoa, jonka arvo nollautuu suhteellisen lyhyen ajan kuluttua, Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna toteaa.

– Kuten on aiemminkin nähty, tällaiset spekulaatiot pysäyttävät autokaupan ja vanhentavat autokantaa entisestään. Se ei liene ilmastopaneelin tavoite.

Autoliitto katsoo, että liikenteen päästöjä pitää vähentää tekemällä vähäpäästöisten autojen hankkimisesta edullisempaa. Yksi keino on autoveron poistaminen. Sähkön osuus liikenteestä lisääntyy koko ajan, mutta ilman tuki- tai muita toimenpiteitä ei autokannassa tapahdu nopeaa muutosta.

– Tuontikiellon toteuttaminen ei ole Euroopan Unionin lainsäädännön mukaista. Lisäksi perustuslakiin on kirjattu omaisuudensuoja, mikä tarkoittaa sitä, että kerran hyväksytyn tuotteen myymistä ei voida rajoittaa ostokiellolla, Merilinna päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?