Latinomiehet korjaamassa autoa kotipihalla on tuttu näky eteläisessä Kaliforniassa, mutta Panorama Cityn kaupunginosassa hääräävät miehet eivät olekaan minkä tahansa romun kimpussa. Kunnostettavana on vuoden 1948 Packard mallia Super Eight Touring Sedan.
Carlos Turush, 63, on kotoisin El Salvadorista. Hän on asunut Yhdysvalloissa 28 vuotta, mutta puhuu yhä mieluummin espanjaa. Jesus Hernandez, 55, on Meksikosta. Liikemies on tullut hakemaan apua ystävältään Carlosilta klassikkoautonsa entisöinnissä.
Packardin omistaja Jesus Hernandez ja luottomekaanikko Carlos Turush ehostetun auton vierellä.
Leveyttä muhkeakeulaisella autolla on 1 968 millimetriä.
Packardin omamassa on 1 833 kiloa.
Pressun alta paljastuu tuliterän näköinen, violetti 1940-luvun sedan, jonka ratin taakse voisi kuvitella Humphrey Bogartin.
– Ostin auton viisi vuotta sitten 30 000 dollarilla (yli 26 000 euroa) taloudellisessa ahdingossa olevalta ystävältäni, Jesus Hernandez kertoo.
Ystävä joutui luopumaan rakkaimmasta aarteestaan pelastaakseen perheensä taloudelliselta ahdingolta. Tämä kun oli menettänyt omaisuutensa tulipalossa.
Jesus on kunnostanut Packardia aina tilaisuuden tullen viiden vuoden ajan. Nyt hän toi sen ystävänsä viimeisteltäväksi.
– Olen kunnostanut tällaisia vanhoja autoja jo El Salvadorissa – kuusisylinterisiä Chevroleteja, Fordeja ja jopa isoja diesel-kuorma-autoja. Pystyn purkamaan niiden moottorit ja kokoamaan ne taas uudelleen, Carlos sanoo.
Vuosien työn jälkeen kuskin konttorikin on kunnossa.
Mekaanikko on restauroinut Packardia viikon verran.
– Autoon on asennettu uusi tankki, bensalinja ja pakoputki. Alkuperäinen moottori on rakennettu uusiksi. Sillä on ajettu 7 000 mailia (11 265 kilometriä), Carlos luettelee.
Kaikki osat ovat alkuperäisiä, ja Jesusilla on niistä luettelo.
Mekaanikko Carlos Turush otti tuntumaa ohjauspyörästä.
”Jesus tulee käyttämään sitä tyttö-magneettina.
– Omistaja etsi osat netistä, ja minä pistin ne paikoilleen. Esimerkiksi pelkkä antennin kumirengas maksoi 60 dollaria, peili 500 ja auton sivulista 1 000 dollaria, Carlos luettelee.
Miehet onnistuivat löytämään jopa alkuperäisen radion ja ikkunaan kiinnitettävän ilmastointilaitteen. Täysin uutta ovat vain pyörät ja maalipinta. Kaikkiaan Jesus laskeskelee pistäneensä Packardiin rahaa kymppitonnin verran. Auto on nyt täysin ajokunnossa.
– Jesus tulee käyttämään sitä tyttömagneettina, Carlos veistelee.
– En, vaan aion viedä sitä autoharrastajien näyttelyihin ja kenties myydä sen eteen päin sopivan tarjouksen eteen tullessa, Jesus suunnittelee.
Vuosi sitten Carlos auttoi ystäväänsä kunnostamaan muskeliauto Ford Gran Torinon, joita valmistettiin vuosina 1972–1976. Nyt kun tämä projekti on onnistuneesti ohi, kysyn mekaanikolta, aikooko hän entisöidä muitakin antiikkiautoja.
Kuin vasta tehtaalta tullut.
– En, kunnostan museoautoja vain harvoille ystäville, sillä niiden kanssa on paljon ongelmia. Eräs asiakas veti minut oikeuteen korjattuani hänelle Mustangin, koska maalaukseen käytetty väri ei ollut juuri oikeanlainen.
– Ymmärrän, että ihmiset ihailevat klassikkoautoja. Itse valitsen mieluummin Nissanin tai Toyotan.
Haastattelun jälkeen Jesus Hernandez lähti hinaamaan harvinaista Packardiaan pick-upilla kotiinsa, Texasin El Pasoon. Siellä se pääsee ansaitulle aitiopaikalle, autotallin eteen kaiken kansan ihasteltavaksi.
Packard Super Eight Touring Sedan
Packard Super Eight Touring Sedan 22-sarjan mallia valmistettiin kaikkiaan 14 669 kappaletta.
Mallille ominaista oli pyöreä muotoilu, pitkä keula ja komea etugrilli.
Manuaalinen, kolmipykäläinen vaihteisto.
Pituutta 5 197 millimetriä.
Huippunopeus 136 km/h.
Arvioitu polttoaineen kulutus 19,8 litraa / 100 km.
New York Fashion Academy antoi autolle Vuoden auto -muotoilupalkinnon.
Packardille tyypillisesti Super Eight oli hiljainen ja sulavaliikkeinen, luotettava ja pitkäikäinen.