Autot

Berner: Autojen vuosimyynnin kasvettava 30 000 kappaleella, jotta kanta nuorenisi

Julkaistu:

DIILI
Uusia autoja pitää kaupata reilusti enemmän, jotta suomalainen autokanta puhdistuisi.
Vajaan kymmenen vuoden kuluttua joka neljäs uusi auto liikkuu kaasulla tai sähköllä, jos autoalan ja valtion solmima uusi green deal -sopimus toteutuu. Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan vaihtoehtoisista käyttövoimista pitäisi tulla valtavirtaa vuoteen 2025 mennessä.

– Liikkumisen tarve on kuitenkin pysyvä, ja uskoisin, että se tulee jopa kasvamaan. Siksi tavoitteena täytyy olla autokannan nopeampi uusiutuminen ja vaihtoehtoisen käyttövoiman kasvattaminen, Berner sanoi.

– Viime vuosina uusien ensirekisteröinnit ovat jääneet joka vuosi alle 120 000:n ja autokannan nuorentamiseksi tarvittaisiin noin 150 000 auton myyntiä vuosittain

Green Deal sopimuksen tavoitteena on puolittaa liikenteen hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Jotta tähän päästäisiin, ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräisiä päästöjä tulisi vähentää neljä prosenttia vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suomen autokanta on Euroopan vanhimpia. Ilman sen uusimista ei päästörajoja saavuteta. Myös verotuksen painopiste olisi siirrettävä auton käyttöön sen ostamisen sijasta, tietää Autotuojat ja -teollisuus -yhdistyksen puheenjohtaja Rami Kittilä.

Vanhojen autojen romutusikää ja autokannan keski-ikää olisi sopimuksen mukaan niin ikään alennettava 1,5 prosenttia vuodessa.