Joona odotti 965 päivää nähdäkseen varaamansa Teslan – tänään odotus palkittiin Vantaalla - Autot - Ilta-Sanomat

Joona odotti 965 päivää nähdäkseen varaamansa Teslan – tänään odotus palkittiin Vantaalla

Uuden Teslan luo jonotettiin tänään Vantaalla.

Julkaistu: 21.11.2018 18:45

Vantaalla riitti keskiviikkona ihmisiä jonoksi asti, kun Teslan kauan odotettu sähköautomalli Model 3 esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle Suomessa.

Vantaalla riitti ihmisiä jonoksi asti, kun Teslan kauan odotettu sähköautomalli Model 3 esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Suomessa.

Aamupäivällä keskiviikkona jonoon kertyi kymmeniä ihmisiä, kun auton tutustumaan ja koeistumaan päästettiin kerrallaan vain muutama ihminen.

Samalla palkittiin myös Joona Kallion pitkä odotus. Hän näki auton tänään ensimmäistä kertaa livenä.

– Tein Teslasta varauksen maaliskuun viimeinen päivä vuonna 2016, edes näkemättä sitä kuvissa. Sitten auto julkistettiin myöhemmin samana päivänä, Kallio sanoo.

– Kyllähän se hienolta näytti, kun auton vihdoin tänään näin. 965 päivää on odotettu.

Tesla joutui lykkäämään kertaalleen auton myyntiin tuomista tuotantovaikeuksien, ja tämän hetken tiedon mukaan autoja aletaan Euroopassa luovuttaa asiakkaille vuoden 2019 alkupuolella. Nyt autoja on valmistettu jo yli 50 000 kappaletta.

– Kyllä pitkäjänteisyyttä on vaadittu. Kieltämättä pientä turhautumistakin on ollut välissä, Kallio sanoo.

Asiakkaat maksoivat Teslasta tuhannen euron varausmaksun, mutta varaus on ehdollinen eikä sido asiakasta välttämättä lopulliseen tilaukseen. Kalliokaan ei ole vielä ihan varma, vahvistaako tilaustaan.

Tesla Model 3 on Teslan edullisin malli, sen hinnat alkaen -malli asettunee Suomessa alle 40 000 euroon.

– Se riippuu siitä, että mikä auton lopullinen hinta on, samalla sitten mahdollisesti määrittyy, että mikä olisi auton versio, minkä ottaisin, Kallio sanoo.

Toisena merkitsevänä asiana hänellä on hänen työtilanteensa. Kallio on puolisonsa kanssa miettinyt töiden perässä muuttoa Japaniin, maahan, jossa Kallio on kasvanut ja asunut nuoruutensa.

– Olen ajatellut, että Tesla olisi pitkäaikainen hankinta minulle, ajaisin sillä kymmenen vuotta, joten ulkomaille lähtö on hieman ristiriidassa tämän kanssa.

Teslaa odotellessa Kallio hankki itselleen jo täyssähköauton, Toyota Yariksen hybridimalli vaihtui äskettäin Renault Zöe -malliin.

Kallio ylläpitää Sähköautot – Nyt! -yhteisöä internetissä ja hän koki, että sähköautoilun puolesta puhuminen vaatii myös sen, että ajaa itsekin sähköautolla.

Esa Teräväinen kävi myös katsomassa uutta Teslaa.

Helsinkiläinen Esa Teräväinen tuli myös tutustumaan Teslaan. Teräväinen ajaa nyt kolmen vuoden ikäisellä ladattavalla Porschen Cayenne -hybridillä.

– Kyllä tätä Teslaa on odotettu. Tulin tänne suoraan Audin E-Tron-mallia katsomasta, Teräväinen sanoi.

Audi E-Tron on Teslan tavoin myös täyssähköauto.

– Täyssähköauto kiinnostaa ehdottomasti. Tulin katsomaan Teslaa myös sillä silmällä, että se voisi olla sopiva vaihtoehto myös pojalleni tai tyttärelleni.

Vaikka Tesla Model 3 on pienempi kuin esimerkiksi Audin E-Tron, tilojen puolesta se riittäisi Teräväisen käyttöön hyvin. Model 3 on myös Audia huomattavasti edullisempi.

– Vaikka Tesla 3:n hinta ei ole vielä tiedossa, niin se tulee varmasti olemaan houkutteleva. Uskon, että näitä myydään Suomessa paljon.

Teräväinen myös uskoo, että sähköautoja alkaa tulla nyt kiivaaseen tahtiin markkinoille. Tänä syksynä monet automerkit ovat lanseeranneet täyssähköautoja ja alkavat skaalata tekniikkaa läpi koko malliston.

Teslan markkinoinnista ja viestinnästä Suomessa vastaava Axel Holmström ei kerro, kuinka paljon uutta mallia on Suomessa ennakkovarattu ja myyty.

Maailmanlaajuisesti ennakkovarauksia tehtiin runsaasti. Pelkästään ensimmäisen viikon aikana ennakkovarauksia tuli 325 000 kappaletta.

Sitäkään Teslalta ei kerrota, kuinka moni ennakkovaranneista on lopulta vahvistanut kaupan.

– Auton Euroopan ja Suomen hinta julkistetaan ennen vuodenvaihdetta.

Holmström sanoo, että Suomessa tällä hetkellä oleva esittely-yksilö on nähtävissä Vantaalla marraskuun loppuun asti.

Kyseinen esittelymalli on isoimmilla akuilla varustettu pidemmän toimintasäteen malli.

Alkupään tuotannon autot ovat pidemmän toimintasäteen ja paremman suorituskyvyn malleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?