Selvitys katsoo vuoteen 2030: Sähkö- ja hybridiautojen määrä Suomessa ehkä jo lähes 80-kertainen - Autot - Ilta-Sanomat

Selvitys katsoo vuoteen 2030: Sähkö- ja hybridiautojen määrä Suomessa ehkä jo lähes 80-kertainen

Sähkö- ja hybridiautojen määrän arvioidaan kasvavan Suomessa ensi vuosikymmenen aikana huikeasti.

Range Roveria ladattiin Auto 2018 -tapahtumassa marraskuussa 2018.

19.11.2018 10:23

Erityisesti liikenteen sähköistyminen ja tuulivoima sähkön tuottamiseksi tarjoavat Suomelle mahdollisuuden vähentää päästöjä kustannustehokkaasti, kertoo Sitran tekemä tuore selvitys.

Sitran tänään julkaisema selvitys osoittaa, että Suomi pystyy teknisesti ja taloudellisesti saavuttamaan nykytavoitteita suuremmat päästövähennykset. Se esittää Suomelle sarjan toimia eli päästövähennyspolun, jonka avulla päästöjä voidaan vähentää 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 yleisestä vertailutasosta.

Suomella on kokoelma päästövähennystoimia neljällä eniten päästöjä tuottavalla sektorilla: teollisuus, sähkö ja lämpö, liikenne sekä rakennukset. Henkilöautoliikenteen osuus tästä määrästä on kuitenkin suhteellisen pieni.

Opel Ampera-e:n mittaristo kertoo yli 650 kilometrin ajorupeamasta: 18,9 kWh/100 km.

– Tieliikenteen sähköistämisestä tulee nopeasti halpenevien akustojen myötä kaikkein kustannustehokkain yksittäinen päästövähennyskeino. Tuulivoima tulee puolestaan olemaan kustannustehokkain tapa tuottaa sähköä, myös tarvittava varastointikapasiteetti huomioiden, sanoo Sitran Ilmastoratkaisut-tiimin projektijohtaja Janne Peljo.

Muutokset vaiheittain

Liikenteen sähköistymistä ennustetaan tapahtuvaksi vaiheittain. Selvityksen mukaan esimerkiksi sähkö- ja hybridikäyttöisten henkilöautojen määrä voi kasvaa siten, että nykyinen lukema noin 11 000 olisikin jopa 800 000 vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tarkoittaisi käytännössä, että lähes kolmannes Suomen autokannasta olisi tuolloin sähköistetty. Henkilö- ja raskaan liikenteen sähköistymisen edellytyksenä on kattava latauspisteiden verkosto, minkä rakentaminen maksaa arviolta 1,5 miljardia euroa.

Sitran selvityksen ratkaisut Suomen liikenteen päästöjen vähentämiseksi:

  • 800 000 sähkö- ja hybridiautoa

  • 180 000 sähkö- ja ladattavaa hybridipakettiautoa ja -rekkaa

  • 8 000 sähköbussia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?