Uudet laskelmat julki: Näin paljon maksaa perustason arkiliikkuminen omalla autolla

Julkaistu:

Liikkumisen kulut
Kuluttajatutkimuskeskuksen uudet viitebudjetit kertovat muun kulutuksen ohella myös autoilun viemästä rahamäärästä.
Kohtuullisen kulutuksen viitebudjetiksi nimetyn tutkimuksen mukaan arkimenojen hoitaminen autolla maksaa Suomessa nyt 0,36 euroa kilometriltä, minkä lisäksi ns. kohtuulliseen kulutukseen kuuluu kotitaloutta kohden laskettuna enintään noin 15000 kilometrin ajomäärä.

Rahassa mitattuna kyseiset luvut tarkoittavat sitä, että omalla autollaan kulkevan ja ”kohtuullisesti kuluttavan” kotitalouden liikkumisen vuosikustannukset ovat yhteensä 5400 euroa, eli kuukautta kohden laskettuna 450 euroa kuussa.
Aiemmin autoilun kuluja ovat laskeneet mm. Tekniikan Maailma (uusi Skoda Octavia 0,35 euroa/km), OP media (käytetty Toyota Avensis 482 euroa/kk) ja Kauppalehti (Peugeot 208 Venäjän rekisterissä 0,23 euroa/km).

Myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on kampanjoinut autoilun kustannuksilla, esimerkiksi korostamalla dieselautoilijan jopa 17000 euroon kohoavaa kokonaisverolaskua.

Jos kotitaloudessa ei sen sijaan ole ollenkaan autoa, laskevat talouden liikkumiskulut viitebudjetin laskelmien mukaan jopa vain 52 euroon kuussa, kun kyseessä on yksin asuva yli 65-vuotias eläkeläinen.
Esimerkkinä tutkimus mainitsee myös työikäisen, pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvan autoa tarvitsevan aikuisen, jonka laskennalliset kohtuullisen elämisen kuukausikulut ovat halvemmasta asumisesta huolimatta jopa 115–150 euroa suuremmat kuin vastaavan autottoman Helsingissä asuvan kuluttajan.

Helsingin yliopiston Politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen osana toimiva kuluttajatutkimuskeskus on tutkimuslaitos, joka tuottaa ja julkaisee tutkimustietoa kulutusyhteiskunnasta.

Ota kantaa

Riittääkö 450 euroa kuussa autoiluusi?

Mainiosti 40% Juuri ja juuri 22% Ei riitä 34% En autoile lainkaan 5%
Ääniä yhteensä 10197

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt