Onko autosi ostettu osamaksulla? Johtaja maalailee Hämeen Sanomissa massiivisia markkinahäiriöitä - Autot - Ilta-Sanomat

Onko autosi ostettu osamaksulla? Johtaja maalailee Hämeen Sanomissa massiivisia markkina­häiriöitä

Monet autoalaa lähellä olevat tahot ovat ottaneet viime päivinä kantaa kuumana käyvään autoverokeskusteluun. Joukossa on muun muassa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk), joka ehdotti autoverosta luopumista viimeksi vain muutama päivä sitten.

Jos autoveron poisto tapahtuisi kerralla, kasvaisi uusien autojen myynti todennäköisesti räjähdysmäisesti. Samalla myös vaihtoautojen määrä nousi suureksi, mikä tuottaisi autoalalle todennäköisesti suuren mittaluokan ongelmia. Kuva autoliikkeen pihalta Tervajoelta vuonna 2009.

13.11.2018 10:58

Autoveromuutoksen toteuttaminen tasapuolisesti ei kuitenkaan ole lainkaan ongelmatonta, minkä lisäksi käynnissä oleva verokeskustelu jumittaa parhaillaan autokauppaa – joiltain osin jopa isosti.

Muun muassa auto- ja konekaupan sekä korjaamo-, maalaamo-, ruosteenesto- ja katsastusyritysten taloudellisia etuja ajavan Autoalan keskusliiton mukaan ainoa toimiva malli autoveron uudistukseen olisi nyt hallittu portaittainen lasku, esimerkiksi seuraavan 4–6 vuoden aikana.

– Autoala ei hyväksy autoverosta luopumista yhdellä kerralla. Yhdessä yössä toteutettu autoveron poisto aiheuttaisi massiivisia markkinahäiriöitä ja sekoittaisi autokaupan vuosiksi, liiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo Hämeen Sanomille.

Autoveron poisto kertarysäyksellä sotkisi samalla lukemattomien kuluttajien taloutta.

Isoja ongelmia velkarahalla pelaaville

Suurin kansaa koskettava ongelma olisivat Rissan mukaan osamaksulla eli niin sanotulla pätkällä ostetut autot, joita on tällä hetkellä liikenteessä lähestulkoon puoli miljoonaa, yhteensä noin 400 000 kappaletta.

–  Jos verosta luovuttaisiin kerralla, osamaksulla hankitun auton arvo voisi laskea alle velkamäärän. Rahoitusyhtiöille syntyisi uudenlaisia vakuusongelmia. Autonsa osamaksulla ostaneiden kuluttajien seuraava auton vaihto lykkääntyisi pitkiksi ajoiksi, kun auto ei toimisikaan enää tavanomaiseen tapaan vaihtoautona arvonlaskun jälkeen, Rissa kuvailee lehdelle.

Ongelmallista veron kertapoistossa on myös se, että ne taloudet jotka ovat hiljattain ostaneet uuden tai uudehkon auton, häviäisivät auton arvossa merkittäviä summia. Tavallisesti veronpoiston puolustuksen argumenttina käytetty välirahojen pieneneminen ei siis välttämättä toteutuisi heidän kohdallaan lainkaan.

Viimeksi autoverotus kiristyi syyskuussa 2018, jolloin isompipäästöisten autojen hinnat nousivat useissa tapauksissa tuhansilla euroilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?