Autot

Taksialan muutosten vaikutukset selvillä: Yksi asia pelottaa matkustajia

Julkaistu:

TAKSI
Liikennepalvelulain tuomat muutokset taksialalle tunnetaan ja palvelun laatuun ollaan pääosin tyytyväisiä, selviää taksialan muutoksia kartoittavan, kansalaisille suunnatun kyselytutkimuksen ennakkotiedoista.
Kansalaisille tehdyn kyselyn ennakkotietojen mukaan lähes 90 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä taksipalvelun laatuun kokonaisuutena.

Hintatasoa pidetään kohtuullisena, mutta ylilyönnit vaikuttavat koko alan maineeseen. Kyselyn mukaan vastaajat kokivat taksien turvallisuuden tason hyväksi, ja 85 prosenttia vastaajista katsoi tason säilyneen myös lakimuutoksen jälkeen.

Pääkaupunkiseudulla kuitenkin viidennes koki turvallisuuden heikentyneen. Muun muassa hintahuijauksia pelätään.

– Taksimatkojen vapaa hinnoittelu vaatii enemmän tarkkaavuutta ja hintojen vertailua taksimatkustajalta, mutta haluamme erityisesti painottaa taksinkuljettajien vastuuta, jotta pelot huijatuksi tulemisesta saataisiin kuriin eikä ylilyöntejä hinnoittelussa tapahtuisi. Lain mukaan yrittäjällä on velvollisuus antaa selkeä tieto hinnasta jo ennen matkaa, Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyselyn mukaan taksien hintatasoa pidetään pääasiassa kohtuullisena, mutta yksittäiset ylilyönnit hinnoittelussa nousevat esiin ja vaikuttavat mielikuvaan koko alasta, Pylväs sanoo.

Kyselyyn vastanneista kaksi kolmesta koki saaneensa tarvittavan tiedon ja pystyneensä muodostamaan kuvan taksimatkan kokonaishinnasta ennen matkaa. Kyselyn perusteella kolme neljästä vastaajasta koki hintatason säilyneen ennallaan. Pienissä kunnissa hintojen koettiin hieman useammin nousseen. Ennen lakimuutosta tehdyssä kyselytutkimuksessa odotettiin lakimuutoksen laskevan hintoja ainakin jonkin verran.

Kysely tehtiin näin

Trafi kartoitti kyselytutkimuksilla eri tahojen kokemuksia liikennepalvelulain tuomista muutoksista. Kyselyt tehtiin liikennepalvelulain voimaantulon jälkeen elo-syyskuussa 2018.

Ensimmäisenä ovat valmistuneet ennakkotiedot kansalaisten vastauksista. Erityisryhmien mielipiteitä kartoitettiin vielä tarkemmin omalla kyselyllään. Trafi julkaisee kyselyiden alustavia tietoja tuoreeltaan, mutta varsinaiset, analysoidut tulokset valmistuvat loppuvuodesta ja ne julkaistaan kootusti.

Kansalaiskyselyt toteutettiin elo-syyskuussa 2018 ja siihen haastateltiin 800 taksinkäyttäjää. Erityisryhmille kohdistettuun kyselyyn haastateltiin erikseen vielä 400 kansalaista. Kyselytutkimuksessa on haastateltu myös taksi-, linja-auto- ja tavaraliikenteen yrittäjiä sekä taksinkuljettajia. Trafi julkaisee kaikkien ryhmien tulokset kootusti analyysien valmistuttua. Kyselytutkimus on osa liikennepalvelulain voimaantulon seurantaa ja se toistetaan vuosina 2020 ja 2022.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt