Autot

Volkswagenin huoltohistoria ei pitänytkään paikkaansa – myyjäliike jäi kiinni väärästä ilmoituksesta

Julkaistu:

AUTOKAUPPA
Kuluttajariitalautakunta suositteli, että autoliike antaa ostajalle hyvityksen autokauppaan liittyen, koska ostajalle vakuuteltiin kaupanteon yhteydessä virheellisesti, että kaikki huoltotoimenpiteet oli tehty merkkiliikkeessä.
Ostajalle selvisi myöhemmin, että yksi Volkswagen Polon huolloista oli tehty muualla. Kuluttajariitalautakunnan mukaan kyse oli tiedonantovirheestä.

Asiakas osti viiden vuoden ikäisen Polon, jolla oli ajettu 72 500 kilometriä. Kukkaro keveni 13 000 euroa.

Noin 3 000 kilometrin ajon jälkeen autoon oli vaihdettava etujouset. Samassa yhteydessä uusittiin toisen etupyörän laakeri. Huollot tehtiin myyjäliikkeen korjaamossa. Liike maksoi niistä 225 euroa ja ostaja 820 euroa.

Viisi kuukautta myöhemmin katsastuksessa auto hylättiin alatukivarren laakeroinnin välityksen vuoksi. Ostaja oli ehtinyt ajaa autollaan vasta vajaat 6 000 kilometriä. Uuden remontin hinnaksi tuli 180 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omistajan mielestä auton viat kuuluivat myyjäliikkeen vastuulle erityisesti huoltohistoriasta annettujen tietojen vuoksi. Omistaja vaati ensin kaupan purkua, mutta muutti sen myöhemmin 2 000 euron korvausvaatimukseksi.

Myyjä torjui vaatimukset, koska sen mielestä autossa ei ollut teknistä virhettä, eikä tiedonantovirhe ole kaupan purkuperuste.

Myyjäliike muistutti, että auto oli kaupantekohetkellä kunnossa ja virheet tulivat ilmi vasta viisi kuukautta myöhemmin. Auton vikoja myyjä ei pitänyt auton ikään ja ajomäärään nähden epätavallisina.

Kuluttajariitalautakunta muistutti, että käytetyn auton kaupassa virhettä arvioidaan ensinnäkin hinnan perusteella. Lisäksi perusteena on se, mitä ostaja voi autolta odottaa.

Auton myynti-ilmoituksen mukaan autossa oli täydellinen merkkiliikkeen huoltokirja. Yksi huolto oli tehty kuitenkin muualla, joten auto ei vastannut annettuja tietoja.
Autossa oli lisäksi ennenaikaisen rikkoutumisen vuoksi kuluttajasuojalain tarkoittama virhe. Virheillä lautakunta tarkoitti auton jousia, alatukivarren laakerointia ja pyörän laakereita, joiden olisi pitänyt kestää pidempään.

Yksimielinen lautakunta suositti kesäkuisessa ratkaisussaan, että myyjäliike maksaa aiempien hyvitysten lisäksi vielä vahingonkorvauksena 300 euroa ja hinnanalennuksena 250 euroa.

– Autokauppa noudattaa ratkaisuja hyvin. Onhan aina olemassa riski, että kuluttaja vie riidan oikeuteen saakka, ja silloin kustannus voi olla myyjäliikkeelle huomattavasti korkeampi, lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoi 24. lokakuuta julkaistussa IS:n haastattelussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Temptation Island Suomi -sinkut Emma ja Jenna lupaavat hyvin kostean ja kiihkeän kauden: ”Kyllä siellä lippistä kudottiin”
   Viihde
  3. Formulalupaus Niko Kari sopimukseen F3-sarjan kärkitallin kanssa: ”Olen erittäin luottavainen”
   Formula 1
  4. Hollantiin siirtyvää Euroopan lääkevirastoa uhkaa jättilasku Lontoon tiloista – sopimus ulottuu vuoteen 2039
   Ulkomaat
  5. Keskustan varapuheenjohtaja Anne Bernerin lähdöstä: ”Kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että ehdokkuudesta olisi kerrottu etukäteen”
   Kotimaa
  6. Kummelin sketsi päätyi FC Barcelonan julkaisuun – suurseura purki pettymystään sketsihahmon tuskalla
   Mestarien liiga
  7. Toinen vanhemmista pahoinpiteli pikkuvauvan hengenvaarallisesti – kumpikaan ei saa syytettä, koska varmuutta tekijästä ei saatu
   Kotimaa
  8. Sokkotestasimme 18 ja 239 euron kahvinkeittimessä valmistetun Juhla Mokan – toinen kahvi voitti lukemin 5–3
   Ajankohtaista
  9. Ystävä lähetti Jethro Rostedtille lomaparatiisista kuvan, joka sai kiinteistövälittäjän järkyttymään – paljastaa karun todellisuuden
   Viihde
  10. Kilpailu- ja kuluttajavirasto perää järeämpiä aseita pikavippifirmojen valvontaan: ”Keinot ovat 70-luvulta”
   Taloussanomat
  11. Tellervo Koivisto kukitti 100-vuotiaan lentopalloilijan – myös presidentti Mauno Koiviston pelipaita nostettiin kattoon
   Lentopallo
  12. Näytä lisää