Moni suomalainen haluaisi luopua nastarenkaista – aika moni kieltäisi niiden käytön kaupunkien keskustoissa

Julkaistu:

KYSELY
Liikenneturvan kyselyn mukaan joka viides suomalainen valitsisi autoonsa kitkarenkaat, mutta luottamus nastarenkaisiin on yhä huomattavan vahva.
Liikenneturvan kyselyssä 81 prosenttia suomalaisista autoilijoista kertoo ajavansa talvella nastarenkailla.

Jos uudet renkaat hankittaisiin nyt, nastat valitsisi 66 prosenttia. Kitkat eli nastattomat talvirenkaat valitsisi uusia kumeja hankittaessa joka viides suomalainen autoilija (21 prosenttia).

– Nastarenkaat tasaavat kelinvaihteluja mainiosti erityisesti silloin, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Jos ollaan kireästi pakkasen puolella, toimivat kitkatkin erinomaisesti. Myös lähinnä kaupunkialueilla ajava pärjää useimmiten koko talven mainiosti kitkoilla. Se voisi parantaa myös ilmanlaatua, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Hieman yli joka viides (23 prosenttia) suomalainen autoilija oli kyselyssä täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että nastarenkaiden käyttö tulisi kieltää ympäristösyistä kaupunkien keskustoissa. Toisaalta valtaosa eli kaksi kolmesta oli enemmän tai vähemmän eri mieltä väittämän kanssa.
Luottamus nastarenkaisiin onkin Suomessa yhä vahva, sillä peräti kolme viidestä (60 prosenttia) kyselyyn vastanneista autoilijoista oli sitä mieltä, että kitkarenkaat eivät ole riittävän turvalliset Suomen talviolosuhteissa.

– Tärkeintä on, että kuljettaja itse tietää, millaisilla renkailla ajaa ja mitkä ovat niiden ominaisuudet – sekä ottaa nämä asiat huomioon ajamisessaan, Elovaara sanoo.

Näin kysely toteutettiin

Suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä selvitettiin kyselytutkimuksella joulukuussa 2017. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy. Vastanneita oli yhteensä 1 530 henkilöä, joista autoilijoita oli 1 212 eli 79 prosenttia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt