Autot

Löpöpykäliin tulossa muutos – iskee myös laittomalla polttoaineella ajaviin dieselkuskeihin

Julkaistu:

Moottoripolttoöljy
Niin sanottujen työkonepolttoaineiden kasvihuonekaasupäästöt otetaan jatkossa huomioon koko polttoaineen elinkaaren ajalta.
Työkonepolttoaineiden verotusmenettely muuttuu vuoden vaihtuessa rakenteeltaan samanlaiseksi kuin liikennepolttoaineiden eli vaikkapa dieselin ja bensiinin verotus.

Käytännössä muutos tarkoittaa esimerkiksi moottoripolttoöljyn eli arkikielellä löpön hinnannousua, mikä tuntuu muun muassa maataloudessa.

Dieseliä kevyemmin verotettua löpöä kun saa käyttää polttoaineena yksinkertaistettuna lähinnä erilaisissa työkoneissa sekä yksityisessä maatalouskäytössä olevissa traktoreissa.

Poikkeuksia perussääntöön on kuitenkin koko joukko, eikä löpöllä kannata ajella mieluiten lainkaan ilman kyseisen käyttötapauksen varmaa selvittämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Teknisesti ottaen tavallista dieseliä halvempaa, mutta kemiallisesti käytännössä samanlaista löpöä voisi ilman sen kummempia proseduureja tankata myös dieselautoon, mutta sallittua se ei lain mukaan ole – ellei ajoneuvosta ole maksettu erillistä polttoainemaksua.

Ilman maksulappua ajavilta kiinni jääneiltä löpökuskeilta valtio perii polttoainemaksun korotettuna, jolloin laiton löpöajelu esimerkiksi kuorma-autolla voi maksaa enimmillään jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Pienimmillään luvattomasta löpön käytöstä rangaistaan sadoilla ja todennäköisimmin tuhansilla euroilla.

Pykälät ovat tässä kohtaa tiukkoja, sillä lähtökohtainen löpökielto rangaistuskorotuksineen koskee myös suljetulla alueella käytettäviä rekisteröimättömiä ajoneuvoja kuten vaikkapa liikenteestä poistettuja niin sanottuja peltoautoja.

Vuosittain Suomessa jää laittoman löpön käytöstä kiinni kymmeniä tapauksia, tyypillisesti luokassa 30-60 ajoneuvoa.

Siitä, kuinka paljon löpökuskeja kaikkiaan Suomen liikenteestä löytyy, ei ole saatavilla virallista arviota. Tullin tutkimuksissa löpöä on löytynyt muun muassa autoromuttamoilla pistokoeluonteisesti tutkituista verollisista romutettavista dieselajoneuvoista.

Ota kantaa

Oletko tankannut henkilö- tai pakettiautoon moottoripolttoöljyä eli löpöä?

Olen, tarkoituksella 21% Olen, vahingossa 5% En ole 71% En tiedä 3%
Ääniä yhteensä 20682

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt