Käytetyn Mazdan ostaja sai tarpeekseen vikojen sumasta ja poisti auton liikenteestä – autoliike sai kymppitonnin arvoisen muistutuksen - Autot - Ilta-Sanomat

Käytetyn Mazdan ostaja sai tarpeekseen vikojen sumasta – autoliike sai kymppitonnin arvoisen muistutuksen

Asiakas kävi autoliikkeessä ja osti 9 900 eurolla Mazdan. Ilo ostoksesta oli lyhytaikainen.

Tällainen Mazda osoittautui ongelmalliseksi asiakkaalle. Kuvan autoyksilö ei liity tapaukseen.

26.10.2018 6:55

Helsinkiläisellä autonostajalla oli huonoa tuuria. Mazda 5 -merkkisellä henkilöautolla oli ajettu 137 000 kilometriä. Auton uusi omistaja uskoi sillä olevan vielä paljon kilometrejä edessä.

Kymmenvuotias auto maksoi 9 900 euroa. Jo parin viikon jälkeen kaupanteosta ilmenivät ensimmäiset korjausta vaatineet viat.

Myyjäliike vaihtoi uuden hiukkassuodattimen tukkeutuneen tilalle. Parin kuukauden kuluttua uusikin tukkeutui ja sama toistui taas kuukauden kuluttua.

Auton vikatila kytkeytyi päälle, eikä autoa voitu käyttää ennen suodattimen vaihtoa. Turboahdinkin hajosi uudenvuodenaattona. Myyjäliike toimitti hinauslaskun ja vaihtoi kunnostetun turbon. Omistaja reklamoi laskusta, eikä hän maksanut sitä.

Moottorin kuntoa tutkittiin huoltoliikkeessä. Tarkempi vianmääritys jäi tekemättä, mutta moottori todettiin vialliseksi.

Toinenkin huoltoliike tutki ajopeliä ja suositti moottorin vaihtamista. Selvisi, että autossa oli lukuisia vikoja ja huollot oli jätetty tekemättä. Autossa oli käytetty väärää öljyä, minkä seurauksena ahdin oli vaurioitunut ja hiukkassuodattimeen on syntynyt ongelmia.

Korjauskustannuksiksi arvioitiin noin 5 000 euroa.

Omistaja vaati kaupan purkua ensimmäisen kerran jo noin puolen vuoden jälkeen kaupasta. Myyjäliike kiisti vaatimuksen, sillä auto oli katsastettu ennen kauppaa ja viat tulivat esille vasta myöhemmin.

Vajaan puolentoista vuoden jälkeen omistaja nosti kädet pystyyn ja auto poistettiin liikenteestä lopullisesti.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan moottorin suureen öljynkulutukseen on voinut vaikuttaa huoltojen laiminlyönti ennen kauppaa.

Lautakunnan mielestä laiminlyönti oli syy-yhteydessä vaurioiden syntymiseen.

Virheet olivat niin merkittäviä, että ostajalla oli oikeus purkaa kauppa. Lautakunta suositti yksimielisesti kaupan purkua ja 9 900 euron palauttamista ostajalla. Kuluttajariitalautakunta teki ratkaisunsa tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?