Nissan Qashqaissa uusi moottori – näin kauan sen luvataan kestävän

Julkaistu:

MOOTTORI
Vanhat 1,2- ja 1,6-litraiset bensiinimoottorit katoavat uudistuvan Qashqain nokalta.
Suomalaisten suosioon jo kymmenisen vuotta sitten nousseen, ja sittemmin autotaivaan kiintotähdeksi kohonneen Nissan Qashqain nokalle istutetaan upouusi 1,3-litrainen bensiinimoottori. Se korvaa aiemmat 1,2- ja 1,6-litraiset voimanlähteet.

Uusi moottori on nelisylinterinen, ja siitä tulevat saataville 140 ja 160 hevosvoimaa kehittävät versiot. Vääntölukemat liikkuvat 240, 260 ja 270 newtonmetrin haarukassa.

Ilta-Sanomat tiedusteli Nissanin moottorispesialisti John Fettisiltä uuden pikkumoottorin mahdollista normaalia käyttöikää, sillä onhan 160 hevosvoimaa ja enimmillään 270 newtonmetriä vääntöä kohtuullisen paljon iskutilavuudeltaan vain 1,3-litraisesta voimanlähteestä.

Kuinka hyvin se kestää käyttöä?

– Moottori on suunniteltu kestämään normaalikäytössä ainakin 300 000 kilometriä ennen mitään kriittisiä korjaustoimenpiteitä, Fettis vastaa.

Autolle on tuossa kilometrimäärässä tehty vähintään kymmenen huoltoa, sillä Qashqain huoltoväli on jatkossa yksi vuosi tai 30 000 kilometriä. Suomessa 300 000 kilometrin paikkeilla monella autolla alkaa vasta toinen tai kolmas elämä, ja silloin moottori ei saisi olla viimeisillään.


Kuinka hyvässä kunnossa 1,3-litrainen pikkumoottori on vaikkapa kahdentoista vuoden kuluttua, kun kyseinen kilometrimäärä tulee täyteen? Se jää nähtäväksi.

Monia kuitenkin arveluttaa, ovatko nykyiset pienitilavuuksiset, voimakkaasti ahdetut aidosti kestäviä? Vai siirrytäänkö autojen moottoreissa enemmän kertakäyttökulttuuriin?

Nissan arvio moottorin eliniästä on linjassa muiden iskutilavuudeltaan pienten nykymoottoreiden kanssa.

Kun esimerkiksi Ford esitteli useaan kertaan palkitun EcoBoost-moottorinsa 1,0-litraisen version reilut neljä vuotta sitten, tiedustelimme myös silloin sen mahdollista käyttöikää. Silloin Fordin iskutilavuudeltaan pienemmän, kolmesylinterisen moottorin käyttöiäksi arvioitiin vähintään 240 000 kilometriä, hellemmässä käytössä jopa 300 000 kilometriä.
Ilta-Sanomat tutustui äskettäin uudistettuun Qashqaihin. Tuore ensitesti julkaistiin tänään IS:n printtilehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt