Autot

Jäitkö kiinni liikennerikkeestä ulkomailla? Caravan: Näin se vaikuttaa kotimaassa

Julkaistu:

SAKOT
Jäitkö ulkomailla kiinni ylinopeudesta? Koituuko siitä seuraamuksia kotikulmilla?
Kun autoilija saa Suomessa ylinopeussakkoja kolme kertaa vuoden aikana tai neljä kappaletta kahdessa vuodessa, ajokortti menee hyllylle.

Caravan-lehden uutisen mukaan ulkomailla ajettuja ylinopeussakkoja ei kuitenkaan näihin tilastoihin lasketa.

– Ulkomailla tuomitut rangaistukset eivät tule kansalliseen ajokieltojärjestelmäämme mukaan. Ainoastaan liikennejuopumuksesta ulkomailla määrätyillä rangaistuksilla voi olla merkitystä myös Suomessa, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta sanoo Caravanin mukaan .
Rattijuopumuksesta ulkomailla saatu tuomio voi sen sijaan johtaa ajokieltoon myös Suomessa. Ulkomailla poliisin haltuunsa ottama ajokortti voidaan postittaa Suomen viranomaisille. Suomalainen virkavalta saa samalla selostuksen, miksi kortti on otettu haltuun ja postitettu Suomeen. Tällöinkään ajokielto Suomessa ei ole vielä varma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ulkomailla rangaistukseen johtaneen teon pitää olla rangaistava myös Suomessa, jotta siitä koituu mitään seuraamuksia. Näissä tapauksissa arvioidaan esimerkiksi kotimaisen promillerajamme perusteella, olisiko teko ollut Suomessa rangaistava, Arvelin sanoo.

Laki

Ajokorttilain 65 § mukaan poliisin on määrättävä ajo-oikeuden haltija ajokieltoon, jos tämä on vähintään neljästi kahden vuoden tai kolmesti vuoden kuluessa syyllistynyt moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan. Nuorilla ajo-oikeuden haltijoilla on edellistä tiukemmat säännöt.

Ajokiellon kesto on vähintään yksi kuukausi ja enintään kuusi kuukautta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt