Autot

Autoilija, katso ulos, älä kalenteriin – lakimuutokseen voi varautua jo nyt

Julkaistu:

KELIOLOSUHTEET
Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle keliennusteen eikä kalenterin mukaan, Autorengasliitto muistuttaa.
Tämä on otettu huomioon myös uudessa tieliikennelaissa, jonka mukaan talvirengaspakko muuttuu keliperusteiseksi vuonna 2020. Toistaiseksi kuitenkin noudatetaan ajoneuvojen käyttöasetuksen mukaista, kalenteriin sidottua talvirengaspakkoa joulukuun alusta helmikuun loppuun.

Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen ja muunakin aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa huoletta alle jo ennen sesonkiruuhkia.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kehottaa autoilijoita kiinnittämään huomiota sekä ajonopeuteen että rengastukseen syksyn muuttuvissa olosuhteissa.

– Uudessa tieliikennelaissa korostetaan kuljettajan omaa vastuuta myös rengasasioissa. Kesäkuussa 2020 voimaan tulevan lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää, Ihalainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rengasalan teknisen foorumin puheenjohtaja Juha Mustakangas näkee talvirengaspakon uudistamisessa sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia.

– Suurin osa autoilijoista toimii varmasti vastuullisesti jatkossakin, mutta kesärenkailla talvella ajavien riskikuljettajien määrä saattaa kasvaa. Toisaalta autoilijat saattavat tiedostaa tieolosuhteet ja renkaidensa suorituskyvyn entistä paremmin ja ajaa niiden mukaisesti.

 

Talvikelillä tarkoitetaan...

Mustakankaan mukaan talvikeli on määritelty tieliikennelain perusteluissa, mutta siitä on myös tiedotettava selkeästi lain täytäntöönpanon yhteydessä. Talvikelillä tarkoitetaan "tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, olisi tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi".

Autorengasliiton tiedotteessa kerrotaan, että keliperusteinen talvirengaspakko on ollut Ruotsissa voimassa jo 2000-luvun alusta lähtien. Siellä talvirenkaita on käytettävä joulu-maaliskuun aikana talvikelin vallitessa. Nastarenkaiden käyttö sallitaan 1.10.–15.4. välisenä aikana sekä myös silloin kun keli sitä edellyttää.

Eri rengastyyppien yleisyyttä seurataan Ruotsissa vuosittain Trafikverketin ja rengasalan toimijoiden yhteistyönä. Seurantatutkimusten mukaan ruotsalaisautoilijat noudattavat keliin sidottua talvirengaspakkoa esimerkillisesti. Viime vuosina talvirenkaiden osuus talviliikenteessä on ollut yli 99 prosenttia, Keski- ja Pohjois-Ruotsissa jopa sataprosenttista. Alkuvuonna 2018 kitkarenkaiden osuus talvirenkaista oli Ruotsissa 39 prosenttia. Kitkarenkaista peräti 22 prosenttia oli Keski-Euroopan talvioloihin tarkoitettuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt