Mikäli osa bisnestäsi on ajaa pakettiautolla kerrallaan enimmäkseen lyhyitä matkoja ja seisotat autoasi yöt parkkipaikalla – johon voi vetää sähköt – saattaa täyssähköpaku olla jo ihan harkinnan arvoinen laite.
Varsinkin, jos asiakkaasi haluavat kalustosi täyttävän nipun ympäristömääräyksiä ja voit kenties vieläpä hieman laskuttaakin moisesta.
Mennekes-töpseli löytyy niin sanotun dieselluukun takaa. Pikalatausmahdollisuutta ei harmillisesti ole.
Hiljalleen avautuville sähköpakettiautomarkkinoille pyrkii myös Mercedes-Benz, jonka uutta, ensimmäisen kerran vajaa vuosi sitten medialle väläytettyä tonniluokan eVitoa pääsimme vihdoin kokeilemaan Hannoverin kansainvälisen hyötyautonäyttelyn yhteydessä.
Auton kuudessa tunnissa tyhjästä täyteen latautuva ajoakku on saatu sijoitettua fiksusti kokonaan tavaratilan pohjan alle, joten hyötytilaa autossa on keskipitkänä mallina kuusi ja pitkänä 6,6 kuutiometriä. Kuormaa kumpikin versio ottaa täyden tonnin, eli mistään leikkikalusta ei ole kyse.
Kuormaa eVito ottaa mallista hieman riippuen reilun tonnin. Ensitestissä mukana oli muutaman sadan kilometrin testilasti.
Mielenkiintoista on, että auton sähkötekniikka on pitkälti samaa kuin Mercedes-Benzin sähköä käyttävissä henkilöautoissa. Sen ansiota tai ei, mutta voimalinjansa osalta auto on pehmeä ja suorastaan hienostunut, vaikkakaan ei maantiekiihtyvyydeltään mikään raketti. Liikenteen rytmissä sähkö-Vitolla pysyy silti hyvin ja kaupunkivauhdeissa suorastaan mainiosti.
Kovamuovinen ohjaamo on käytännössä samanlainen kuin vastaavassa dieselmallissa.
Mielessä käy, että rauhalliseksi viritetty kiihtyvyys on toisaalta omiaan pitämään palkatun paketti-Paten turhat ohitusräppäilyt aisoissa ja samalla myös firman liikennemaineen kunnossa.
Hieman ”renkiautolta” eVito vaikuttaa siinäkin mielessä, että sähkömallin lisävarustelista ei ainakaan alkuvaiheessa tule olemaan samaa luokkaa kuin vastaavissa dieselversioissa. Esimerkiksi edellisestä käy vaikkapa vetokoukuttomuus, eli hinaustarpeisiin Vito-mallistosta on syytä valita suosiolla se perinteinen diesel.
Varusteiden osalta eVitossa on silti kaikki rytmikkäässä jakelukäytössä ja miksei moneen muuhunkin hanslankaukseen tarpeellinen; siis vakionopeudensäädin, monitoimiratti sekä jopa sivutuuliavustin. Kuskille eVito on useimpien nykypakujen tyyliin oikein mainio konttori ja ergonominen työpaikka.
Jossain määrin erikoista mutta joskin ihan ymmärrettävää on, että täyssähkö-Viton ostaja saa tilattua autonsa valinnan mukaan joko 80:n, 100:n tai 120:n km/h huippunopeuteen rajoitettuna.
Mittari kertoo energiankäytöstä. Varsinkin raskaalla kuormalla jarrutettaessa energian talteenotosta on suuri hyöty.
Mikäli liikenteen ilmastotalkoot etenevät nykytahdilla, saattavat täyssähköiset pakettiautot yleistyä Suomessakin vielä vauhdilla. Lappiin ja takaisin näillä vehkeillä ei ilman kikkailuja lähdetä, mutta oman kaupunki- ja taajamahommansa ne hoitavat jo ihan mainiosti.
Ai niin se hinta; Suomen osalta tilanne on vielä täysin auki, mutta Saksassa uuden eViton saa alleen 39 990 eurolla.
Mercedes-Benz eVito
Moottori Sähkömoottori, 84 kW (114 hv), 300 Nm
Suorituskyky 0–100 km/h ei ilmoitettu, huippunopeus 80/120 km/h (raj)
Toimintamatka 150 km (WLTP)
CO2-päästöt 0 g/km
Akku 41,4 kWh litium-ioni
Voimansiirto A1, etuveto
Mitat p 5 140, l 1 928, k 1 910 mm, akseliväli 3 200 mm, tavaratila 6,0 m2 l, kokonaispaino 3 200 kg, kantavuus 1 048 kg
Hinta Ei ilmoitettu