Bensakauppias tarkastaa kaikkien asiakkaiden rekisterinumerot: ”Jos BMW:ssä on Volvon rekkarit, bensaa ei myydä” - Autot - Ilta-Sanomat

Bensakauppias tarkastaa kaikkien asiakkaiden rekisterinumerot: ”Jos BMW:ssä on Volvon rekkarit, bensaa ei myydä”

Huoltamon kassa voi sulkea bensapumpun, jos epäilee varkautta.

Julkaistu: 12.10.2018 15:34

Huoltamoyrittäjät yrittävät suitsia bensavarkauksia kirjavilla keinoilla.

Martinlaakson Neste K:n kassalla myyjä käyttää myyntipäätteen lisäksi päätettä, jolta hän tarkastaa bensaa ostavan asiakkaan rekisterikilvet.

Huoltamo otti rekkareiden systemaattisen tarkastuksen käyttöön elokuun alusta.

Myyjä näkee, ovatko kilvet samassa autossa kuin ajoneuvotietokannassa. Samoin varastetun auton tiedot näkyvät julkisessa palvelussa.

– Jos BMW:ssä on Volvon rekkarit, bensaa ei myydä. Tämä katsotaan jokaiselta tankkaajalta. Jos on varastetut kilvet, niin ilmoitus lähtee poliisille, huoltamokauppias Sini Väänänen kertoo.

– Ei se tarkastaminen hidasta ole. Tässä on koko ajan sivusto on auki, ja näpyttelet ne seitsemän merkkiä. Varastetuilla kilvillä liikkuvia on ollut jonkin verran.

Väänänen arvelee, että joillakin muillakin huoltamoilla rekisteritunnuksia tarkastetaan, mutta korostaa, että kyseessä on huoltamon oma päätös.

– Ei ole kivaa, kun varkauksista aiheutuu niin paljon haittaa. Kyllähän sitä haluaisi, että ihmiset ovat rehellisiä.

Varkauksista isot menetykset

Rekisterikilpien tarkastaminen tuli esille erään asiakkaan kertomana. Hän kertoi nähneensä, että huoltamo oli hiljattain kieltäytynyt myymästä bensaa kahdelle romaniasiakkaalle. Tilanne oli johtanut kiivaaseen riitaan.

Väänänen kiistää ehdottomasti, että asiakkaita kohdeltaisiin syrjivästi. Hänen mukaansa syyskuinen tapahtuma liittyi toisen asiakkaan epäiltyyn rikokseen aiemmin huoltamolla. Henkilö oli tunnistettu kassalla, ja siksi myynti oli kielletty.

Asiakkaan mukaan huoltamohenkilökunta oli pannut kaikki mittarit kiinni jo ennen kuin kyseiset asiakkaat ehtivät sisälle ja niin lähelle kassaa, että heidät saattoi tunnistaa.

Väänäsen mukaan huoltamolla työskentelee useita kansallisuuksia.

– Harmittaa tosi paljon, jos joku yhdistää bensanmyynnin rajoitukset rasismikeskusteluun. Meillä on 12 henkeä töissä, ja kantaväestöä on vain minä ja kaksi muuta. Hienoa porukkaa monesta kulttuurista, myös vakioasiakkaina.

Väänänen arvioi, että bensavoroja käy hänen huoltamollaan 100–150 kertaa vuodessa. Hävikki on yhdeltä tankkaukselta noin 80–100 euroa, joten vuodessa hävikkiä tulee yli 10 000 euroa.

Huoltamoyrittäjien varkauksien torjunta on saanut monia muotoja. Tällä viikolla Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi Hyvinkään Teboilin yrittäjän sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, Aamuposti kertoi. Oikeus katsoi, että polttoaineen varastaminen ei ole niin vakava rikos, että epäillyn kuvan julkaiseminen olisi ollut perusteltua.

Keväällä Laukaalla huoltamoyrittäjä julkaisi varkaudesta niin ikään tallenteen, Yle kertoi. Toisessa tapauksessa romanitaustainen asiakas puolestaan kuvasi ja julkaisi tallenteen, jossa erään Vantaan Nesteen myyjä sulki pumpun ja kieltäytyi myymästä romaniperheelle bensaa, ellei tämä maksa ensin.

Iltalehden mukaan perhettä oli pyydetty sisälle, koska autossa oli ollut ulkomaiset kilvet. Käytäntö on ketjussa yleinen. Itä-Uudenmaan poliisi teki tapauksesta rikosilmoituksen.

Suomen bensiinikauppiaitten ja liikennepalvelualojen liiton puheenjohtaja Juha Yli-Kesäniemi puolustaa kauppiaiden vastatoimia.

– Minun oikeustajuuni ei sovi, että tämä Teboil-yrittäjä saa tuomion. Kuvan julkaisu on ihan rinnastettavissa siihen, että julkaistaan myös tietoja yrittäjistä, joilla on verovelkaa tai maksuhäiriöitä. Tästä on tehty ihan mahdoton show, vaikka ongelma (bensavarkaudet) ovat tosi iso ongelma alallamme.

Yli-Kesäniemen mukaan lainsäätäjän tehtävänä on miettiä, miten varkauksiin puututaan.

– Se ei ole oikein, että sanotaan, että huoltamoyrittäjä on tyhmä, pankaa myynti automaateille, niin ei pysty varastamaan. Ei millään muullakaan alalla ole sellaista pakkoa, että etukäteen pitää maksaa kaikki palvelut tai ostokset, vaan lähtökohta pitää olla, että varastaa ei saa.

Trafi: Rekisteritiedot julkisia

Rekisteritunnuksiin liittyvät perustiedot on lailla säädetty julkiseksi, joten hakuja voi tehdä kuka tahansa: yksityinen ihminen tai bensakauppias, Trafista sanotaan. Henkilörekisterin keräämisestä säädetään tietosuojalaissa, jota pitää noudattaa, jos tietoa kerätään asiakkaista.

Rekisteritunnusten hakupalveluiden käyttötarkoitusta ei ole erikseen määritetty.

– Toki ne on ensi sijassa tarkoitettu autokaupan yhteyteen, että voi tarkastaa, pitävätkö myyjän antamat tiedot paikkansa. Sinänsä mielenkiintoista, että meillä on erikseen lainsäädännössä säädetty tietojen saamisesta yritys- tai ammattikäyttöön, ja ne vaativat käyttötarkoituksen arvion ja sopimuksen Trafilta, Tieto- ja tilastopalvelut -yksikönpäällikkö Hannu Parkkisenniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?