Varaosa-alan yhdistys huolissaan uudesta autotrendistä – ”huomattavia riskejä, voi johtaa räjähdysmäiseen tulipaloon” - Autot - Ilta-Sanomat

Varaosa-alan yhdistys huolissaan uudesta autotrendistä – ”huomattavia riskejä, voi johtaa räjähdysmäiseen tulipaloon”

Elokuussa 20 vuotta täyttänyt Varaosa-alan yhdistys ry tekee tiivistä yhteistyötä etenkin Ruotsin ja myös sähköautomaana tunnetuksi tulleen Norjan varaosa-alan kanssa.

Sähköauton litiumakun palokaasut eivät ole sen vaarallisempia kuin tavallisen autopalon. Akkupalon sammuttaminen ei kuitenkaan käy välttämättä lainkaan helposti.­

11.10.2018 16:42

Pohjoismaisella yhteistyöllä haetaan tällä hetkellä käytäntöjä muun muassa sähköautoihin liittyen, jotka ovat yhdistyksen toiminnanjohtaja Jörgen Härmälän mukaan luoneet jo aivan uudenlaisen haasteen varaosien kierrätykselle.

– Akkuihin liittyy huomattavia riskejä; vauriotilanteessa alkava hidas lämpiäminen voi johtaa räjähdysmäiseen tulipaloon ja myös sähköiskujen mahdollisuus kasvaa, Härmälä sanoo.

Sähköauton akusto on tyypillisesti sijoitettu auton korin alaosiin.­

– Ajovoima-akkujen uudelleenkäyttöön ei ole vielä kehittynyt tekniikkaa, mutta jo nyt tiedostetaan mahdollisuus hyödyntää niitä esimerkiksi energiapankkeina.

Ajoakkujen käsittelyssä tärkeintä on Härmälän mukaan oikein koulutettu henkilökunta ja maahantuojalta saatu asianmukainen tieto.

Asiakkaalle sinänsä hyväkuntoistakaan käytettyä ajoakkua ei voi noin vain ja ilman todistuksia tulevaisuuden varaosakaupassa myydä.

– Meille on ollut aina tärkeää, että varaosassa on laatuluokka ja asiakas tietää mitä hän saa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?