Kokoomuslaisen istuvan valtiovarainministeri ja puheenjohtaja Petteri Orvon mielestä painopiste auton ostamisen verottamisesta pitää siirtää ensi vuosikymmenen aikana auton käyttöön ja saastuttamiseen.
– Ensi vaiheessa pienipäästöiset ja päästöttömät autot pitäisi vapauttaa autoverosta kokonaan, Orpo sanoo Helsingin Sanomille.
Autoveron alentamisen tavalla tai toisella mainitsevat HS:n jutussa myös Sinisten Sampo Terho ja Vihreiden sijaispuheenjohtaja Maria Ohisalo
Sähköautoja suosisivat Ohisalon ohella RKP:n Anna-Maja Henriksson, SDP:n Antti Rinne ja Vasemmistoliiton Li Andersson.
Uusiutuvat polttoaineet näyttäisivät nousevan erityisesti keskustan ja kristillisten agendalle. Vihreätkin kyllä satsaisivat biopolttoaineisiin, mutta Ohisalon mukaan lähinnä raskaaseen liikenteeseen suunnattuina.
Kokonaan uusi ajatus sen sijaan sitten Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon esiin nostama ilmastoveroidea, jonka taustalta löytyy tuotannon siirtyminen Suomea halvempien tuotantokustannusten ja löyhempien ympäristösäädösten maihin.
– Talouden globalisaatiota ja tavaroiden vapaata liikkumista on ryhdyttävä purkamaan määräämällä ilmastovero tuontituotteille yleensä ja sakkovero pahimpien saastuttajien tuontituotteille, Halla-aho lataa.
Edit: Juttua muokattu tiiviimmäksi. Vastaajien tarkemmat sitaatit luettavissa Helsingin Sanomien artikkelista.
Juttua muokattu klo 16.26. Alkuperäisessä jutussa oli Ota kantaa -kysely, joka jäi pois jutusta teknisen virheen vuoksi. Kysely on lisätty uudelleen juttuun. Lisäksi korjattu Jussi Halla-ahon nimen kirjoitusasu.
Tästä ilmastoraportissa on kyse:
IPCC:N uusi raportti on Pariisin ilmastosopimuksen jälkeinen toimeksianto, jossa tarkastellaan sitä, mitä maapallolle ja ihmiskunnalle tapahtuu, jos keskilämpötila nousee 1,5 astetta teollistumista edeltävään aikaan verrattuna.
Etelä-Korean Incheonissa maanantaina aamuyöllä julkaistun raportin kirjoittamiseen on osallistunut 91 tutkijaa 40 eri maasta.
Raportissa viitataan yli 6 000 tutkimukseen, ja sitä on ennen lopullista julkaisua kommentoitu yli 40 000 kertaa asiantuntijoiden ja hallitusten taholta.