Yhä useampi ulkomailta tuotu käytetty auto on ladattava hybridi – se ei kuitenkaan lämmitä viranomaisia - Autot - Ilta-Sanomat

Yhä useampi ulkomailta tuotu käytetty auto on ladattava hybridi – se ei kuitenkaan lämmitä viranomaisia

Ruotsista ja Saksasta tuodaan runsaasti ikääntyneitä dieselkäyttöisiä autoja. Samalla kuitenkin ladattavien hybridien osuus kasvaa.

Ikääntynyt Mercedes-Benz dieselmoottorilla on monen yksityisen autontuojan suosikki.

9.10.2018 15:49

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tulkitsee yhteenvedossaan Suomen autokannan kehitystä siten, että käytettynä maahantuoduilla autoilla on varsin suuri merkitys Suomen autokantaan.

Uusia henkilöautoja myydään Suomessa vuosittain noin 110 000 kappaletta ja maahan tuodaan käytettynä vuosittain noin 30 000 henkilöautoa.

Maahantuotujen autojen ikä on keskimäärin kuusi vuotta. Länsi-Euroopan maihin ja muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen henkilöautokanta on varsin iäkästä.

Eniten käytettyjä autoja tuodaan Saksasta ja Ruotsista. Dieselkäyttöisten autojen osuus on suuri. Vuonna 2017 Saksasta tuotiin yhteensä vajaat 15 000 autoa, joista 10 000 oli dieselkäyttöisiä. Ruotsista tuoduista autoista noin puolet oli dieselautoja vuonna 2017 (noin 5 000 autoa).

Jos taulukko yllä ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien suosion nousu näkyy myös käytettyinä maahantuoduissa, sillä erityisesti ladattavien hybridien suosio on kasvanut. Uusista henkilöautoista vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus oli 2,9 prosenttia vuonna 2017 eli 3 489 kappaletta. Käytettynä maahantuoduista niiden osuus oli vuonna 2017 vastaavasti 7,0 prosenttia eli reilut 2 000 kappaletta.

Tammi-elokuussa 2018 vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli noussut 5,8 prosenttiin kaikista ensirekisteröidyistä henkilöautoista. Käytettynä maahantuoduissa samalla ajanjaksolla vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien autojen osuus oli 9,8 prosenttia eli yhteensä 2 435 kappaletta. Vuonna 2018 suurin osa vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivista, käytettyinä tuoduista autoista oli ladattavia hybridiautoja.

– On hienoa, että vaihtoehtoisten käyttövoimien suosion kasvu näkyy myös käytettynä maahantuoduissa henkilöautoissa. Tämä ei kuitenkaan ole ainut käytettyinä maahantuotuja autoja koskeva trendi, vaan valitettavasti myös entistä suurempi osa käytettyinä tuoduista on isoja dieseleitä, joiden päästöt ovat huomattavan suuria, Trafin johtava asiantuntija Outi Ampuja sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?