Kokoomusedustajat vaativat autoverotuksen pikaista muuttamista – VU: Ministeri luvannut puuttua taulukoihin, poliittinen tahtotila olemassa - Autot - Ilta-Sanomat

Kokoomusedustajat vaativat autoverotuksen pikaista muuttamista – VU: Ministeri luvannut puuttua taulukoihin, poliittinen tahtotila olemassa

Valtiovarainministeriä ja hallitusta kehotetaan tekemään pikaisesti korjauksia vastikään uusittuihin autoverotaulukoihin.

Julkaistu: 4.10.2018 10:48

Kokoomuksen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Timo Heinonen, Elina Lepomäki ja Eero Suutari vaativat nyt autoverotuksen palauttamista kiireellisesti neutraaliksi, kertoo puolueen äänenkannattaja Verkkouutiset.

Syyskuusta alkaen kaikkien uusien autojen päästöarvot on ilmoitettu uuteen WLTP-päästömittaustestiin perustuen. Uudistuksen yhteydessä muutettiin myös verotuksen perusteena olevia autoverotaulukkoja lisäämällä niihin niin sanottu takaisinlaskentakaava.

Ratkaisulla pyrittiin ainakin virallisesti neutralisoimaan muuttuneiden päästölukemien vaikutusta markkinoihin.

Käytännössä uusi autoveroasteikko on kuitenkin kiristänyt autoveroa erityisesti suuripäästöisten autojen luokassa. Sellaisia ovat erikoisautojen ohella monet verraten tavallisetkin automallit kuten vaikkapa useat automaattivaihteiset nelivetodieselit.

– Korkeimmissa päästöluokissa hinnat ovat nousseet jopa useita tuhansia euroja. Ei ole tarkoituksenmukaista, että lisävarusteiden tuoma auton painon nousu nostaa autoveroa aiempaa jyrkemmin, kansanedustaja Suutari sanoo.

Verkkouutiset kertookin, että Suutari edustajatovereineen hoputtaa nyt valtiovarainministerinä istuvaa puoluetoveriaan sekä hallitusta tekemään pikaisesti korjauksia voimassa olevaan autoveroon.

Korjaukset ovat mahdollista, sillä päästönormiuudistus hyväksyttiin kesäkuussa sillä ehdolla, että lakia muutetaan jos se ei osoittaudu vaikutuksiltaan neutraaliksi.

Lehden jutun mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on jo luvannut, että ”tarvittaessa autoveroasteikkoa korjataan”.

– Poliittinen tahtotila on, että mittaustavan muutos on tekninen, eikä sillä pyritä muuttamaan autoverotuksen tasoa. Tosiasiassa uusi verotaulukko kiristää autoveroa jo perheautojen kokoluokassa, Lepomäki kertoo lehdelle.

Autoveroaloitteen käsiinsä ottaneet kokoomusedustajat vaativat myös nopeaa tulkintamuutosta uuteen käytäntöön, jonka mukaan maahantuojan asentama vetokoukku vaikuttaa myös autoveron suuruuteen.

Kaikkiaan hallitusta vaaditaan Verkkouutisten mukaan toimimaan nyt ripeästi, ettei autokauppa vääristy muutoksen myötä.

– Tulevalla hallituskaudella on pyrittävä päästöjen verotuksessa kohti neutraliteettia. Sen sijaan, että verotamme varusteita tai korimallia, olisi verotettava päästöjä yhdenvertaisesti riippumatta siitä missä ja miten ne syntyvät. Jokaisella päästetyllä CO2 -grammalla tulisi olla sama euromääräinen hinta, Lepomäki maalailee autoverotuksen tulevaisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?