Saako pysäköintiä jatkaa, jos liikuttaa autoa 5 senttimetriä ja ruuvaa parkkikiekkoa uudelleen? - Autot - Ilta-Sanomat

Saako pysäköintiä jatkaa, jos liikuttaa autoa 5 senttimetriä ja ruuvaa parkkikiekkoa uudelleen?

Tieliikenteen turvallisuutta edistävään Liikenneturvaan tulee paljon kysymyksiä muun muassa pysäköintiin liittyvissä asioissa.

4.10.2018 6:48

Tällaisia asioita kansalaiset kysyvät ja näin Liikenneturva vastaa:

Jos kadulla on pysäköinti sallittu klo 8-20 maksimissaan kahdeksi tunniksi ja saavun parkkiin klo 21, minkä ajan merkitsen kiekkoon saapumisajaksi?

Saapumisajaksi saa tässä tapauksessa merkitä seuraavan aamun kello 8.00.

Kadulla on suojatie ilman, että on risteävää katua. Mille etäisyydelle saa pysäköidä ennen suojatietä ja suojatien jälkeen?

Ennen suojatietä saa pysäköidä, kun etäisyyttä siihen on vähintään viisi metriä, mutta suojatien jälkeen saat pysäköidä heti. On hyvä huomata myös se, että viittä metriä lähemmäs risteävää tietä ei saa pysäköidä.

Kun pysäköintiaika alkaa loppua, kuljettaja käy siirtämässä autoa vaikkapa 5 senttimetriä ja ruuvaa kiekon uudelleen vastaamaan uuden sallitun ajan pysäköintiä. Onko tällainen tilanne sääntöjen sallimissa rajoissa?

Lähtökohtaisesti kiekkopaikkojen tarkoitus on toimia lyhytaikaisena asiointipysäköintipaikkana. Asetusta on joskus venytetty onnistuneesti ja joskus vähemmän onnistuneesti, mutta ota ennemmin muut huomioon ja etsi autollesi lähistöltä pitkäaikaispysäköintiin tarkoitettu paikka.

Kuuluuko pysäköintiruutuun peruuttavan väistää muuta liikennettä (takaa tulevat ajoneuvot, jotka pyrkivät ajamaan peruuttavan ajoneuvon takaa) vai kuuluuko takaa tulevan liikenteen väistää pysäköintiruutuun peruuttavaa autoa?

Ajoneuvoa saa tiellä siirtää sivuttaissuunnassa sekä kääntää ja peruuttaa vain, kun sen voi tehdä vaaratta ja muita tarpeettomasti estämättä. Käytännössä ajoradan kapeuden tai vastaantulevan liikenteen vuoksi kuitenkin muu liikenne joutuu usein pysähtymään jonon ensimmäisen tehdessä taskupysäköintiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?