IS Pariisissa: Perinteinen autonäyttely täyttää 120 vuotta – Mersun ja Bemarin yllätykset todistavat, että vanhalle formaatille on yhä paikkansa - Autot - Ilta-Sanomat

IS Pariisissa: Perinteinen autonäyttely täyttää 120 vuotta – Mersun ja Bemarin yllätykset todistavat, että vanhalle formaatille on yhä paikkansa

Pariisissa on saatu ihailla autouutuuksia vuodesta 1898 lähtien, joten nyt on jo 120. juhlavuosi. Tänään nähdyt vanhat autot pohjustivat huomenna alkavaa uutuustulitusta.

Tämänpäiväisessä autoparaatissa esiteltiin autonäyttelyiden tähtiä takavuosilta. Huomenna tiistaina on lähi- ja kaukaisemman tulevaisuuden uutuusautojen vuoro. Kuvassa paraatiin osallistunut alkuperäiskuntoinen Renault 12.

1.10.2018 19:18

Juhlan kunniaksi Pariisissa järjestettiin tänään myös varsin monipuolinen kokoontuminen Place de la Concordella, jossa oli autoja ja kaksipyöräisiä eri vuosikymmeniltä. Vanhimmat kulkuneuvot olivat reilusti yli sadan vuoden ikäisiä.

Citroën-osuudesta vastasi paraatissa mm. Traction 11 -malli.

Koska myös Renault täyttää tänä vuonna 120 vuotta, se sai kunnian olla pääosassa. Yhtiön museosta oli tuotu mahtava kattaus aina kuvamme erikoista prototyyppiä myöten. Mukana oli myös tutumpia malleja aina 1960-luvulla suosittu ”Tippa-Rellua” mukaan lukien.

Aukiolla oli pieni kiinteä näyttely, minkä lisäksi paikalla oli sadoittain harrastajia. Heidän tuomansa kaluston avulla anti oli erittäin värikäs ja monipuolinen. Ranskalainen klassikko parhaimmillaan oli vuonna 1936 valmistettu Hotchkiss 686 Coupé Chapron. Toisen maailmansodan jälkeen hävinnyt merkki edustaa ylellisiä ranskalaisautoja, joiden rungon teki yksi yhtiö ja korin toinen, tässä tapauksessa Chapron.

Upea Hotchkiss 686 Coupé Chapron.

Onko perinteisten autonäyttelyiden ahdinko sittenkin kääntymässä?

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua autonäyttelyiden tulevaisuudesta, tarvitaanko niitä vai katoavatko ne kokonaan. Kunnianosoitus 120-vuotiaalle autonäyttelylle oli järjestetty pönkittämään näyttelyn asemaa ja tulevaisuutta.

Moni autonvalmistaja jättää väliin tiistaina ovensa medialle avaavan Pariisin autonäyttelyn. Syyksi on ilmoitettu markkinointirahojen käyttö täsmällisemmin omiin tarkoituksiin. Yksi esimerkki Pariisin väliin jättävästä merkistä on Audi. Asia kuitenkin kierretään niin, että Ranskan maahantuojalla on osasto. Siellä esitellään yllättäen Audi SQ2 eli tarjottavaa riittää.

Takavuosien Renault-prototyyppi näytti näin hurjalta.

Viime vuosina autonäyttelyissä on ollut hyvin vähän yllätyksiä medialle, kun kaikista uutuuksista on saatu tiedot ja kuvat jo ennakkoon internetin välityksellä.

Pariisin autonäyttelyssä asiat ovat muuttuneet ainakin asteen verran takaisin perinteiseen suuntaan. BMW nimittäin esittelee huomenna tiistaina uuden 3-sarjana ja Mercedes-Benz B-sarjan, joista ei ole annettu ennakkotietoa.

Täydellinen takinkääntö antaa vahvan vaikutelman siitä, että autonäyttelyille taitaa sittenkin olla oma sijansa myös jatkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?