Uusi laki tulossa: Taksinkuljettajan ei tarvitse 1.3.2019 lähtien osoittaa enää minkäänlaista paikallistuntemusta

Hallituksen esitykseen sisältyvä muutos on tehty taksialan pyynnöstä, tiedottaa liikenne- ja viestintäministeriö.

27.9.2018 14:25

Hallitus on antanut tänään torstaina eduskunnalle esityksen liikennepalvelulain kolmannen vaiheen laeista.

Valmistelun aikana esitykseen on tehty muun muassa muutos, jonka myötä taksinkuljettajan kokeesta ollaan nyt kokonaan poistamassa paikallistuntemusta mittaava osuus.

Paikallistuntemusosuuden poistamisen tarkoituksena on asian valmistelleen LVM:n tiedotteen mukaan helpottaa alaa vaivaavaa taksinkuljettajapulaa.

– Liikennepalvelulain lähtökohtana on alusta alkaen ollut luoda liikenteestä kokonaisvaltainen palvelukokonaisuus ja tarjota näin liikenteen käyttäjille joustavuutta ja valinnanvapautta. Edistykselliset liikenteen palvelut auttavat myös vähentämään päästöjä. Liikennepalvelulaki on laaja kokonaisuus, jolla valmistaudutaan tulevaisuuteen. Se viimeistellään nyt annettavalla esityksellä, toteaa tiedotteessa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

Tieliikenteen osalta liikennepalvelulain kolmannessa vaiheessa esitetään myös raskaan kaluston kuljettajien perustason ammattipätevyyden suorittamiseen kokeisiin perustuvaa vaihtoehtoa nykyisten koulutusmallien rinnalle.

Myös tämän muutoksen tarkoituksena on LVM:n mukaan turvata kuljettajien saatavuus.

– Koko liikenne palveluna -ajattelu eli MaaS on suomalainen innovaatio, joka on ollut kansainvälinen menestys. Liikennepalvelulaki mahdollistaa MaaSin, ja tämä edistyksellinen lainsäädäntömme onkin herättänyt laajaa kiinnostusta EU-maissa ja kansainvälisesti. Tässä olemme selvästi edelläkävijä ja suunnannäyttäjä, Berner jatkaa.

Liikennepalvelulain kolmannessa vaiheessa kevennetään Bernerin mukaan tieliikenteen ohella myös meriliikenteen ammattipätevyyssääntelyä.

Uudet kolmannen ja viimeisen vaiheen liikennepalvelulait tulevat esityksen mukaan pääosiltaan voimaan juuri ennen seuraavia eduskuntavaaleja eli 1.3.2019 alkaen, lukuun ottamatta tieliikenteen ammattipätevyyksiä, joita koskevien säännösten on tarkoitus astua voimaan tammikuussa 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?