Oletko kuullut trukki-indeksistä? Se paljastaa, miten meillä menee - Autot - Ilta-Sanomat

Oletko kuullut trukki-indeksistä? Se paljastaa, miten meillä menee

Kuvassa lastataan marjalaatikoita kuljetukseen Suonenjoella.

Kuvassa lastataan marjalaatikoita kuljetukseen Suonenjoella.

Julkaistu: 27.9.2018 13:07

Suomessa myytävien trukkien markkinaluvut ovat nousseet kaikkien aikojen ennätykseen.

Vuosimarkkina on tällä hetkellä 4 171 konetta, mikä tarkoittaa 25 prosentin kasvua vuoden 2017 lopputilanteeseen nähden.

Tämän kalenterivuoden aikana (tammi-elokuu) kasvua on ollut peräti 43 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Mikä tämä on tärkeätä? Usein taksikyytien kysynnällä ja samppanjan kulutuksella mitataan epävirallisesti talouden kehitystä. Uusien trukkien myynti eli niin sanottu ”trukki-indeksi” kuvaa taloudellista toimeliaisuutta hyvin käytännönläheisellä tavalla.

Trukkien käyttäjiä ovat muun muassa teollisuus, satamat, logistiikkakeskukset, kuljetusyritykset ja kaupan ala. Trukkeja tarvitaan rekka-autojen lastaukseen ja purkamiseen, tavaroiden ja raaka-aineiden siirtämiseen sekä varastointiin.

– Trukkimarkkinan kasvu kertoo siitä, että tällä hetkellä tavara liikkuu ja suomalaisten yrityksien tuotteet käyvät kaupaksi sekä Suomen rajojen sisäpuolella, että vientimarkkinoilla. Emme ikinä uskoneet vuoden 2008 myyntilukujen palaavan, koska Suomesta hävisi kuitenkin niin paljon teollisuustuotantoa. Tällä hetkellä ei ole mitään merkkiä ainakaan investointitason laskusta, sillä patoutunutta kysyntää löytyy edelleen kaikilta aloilta. Loppuvuoden tarjouskanta näyttää edelleen todella korkealle, kommentoi Toyota Material Handling Finland Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nieminen tiedotteessa.

Tuoreimmat osastosta