Autoilijoiden seurantasuunnitelmat etenevät – Orpo: Asia nostetaan esille huhtikuussa 2019

Eduskunnassa keskusteltiin viime viikon torstaina muun muassa liikenneverkon korjausvelasta ja autoilijoiden satelliittiseurannasta.

–Mielestäni ja mielestämme nämä ratkaisut ovat seuraavan hallitusohjelmaneuvottelun kysymyksiä, ministeri Orpo sanoi. Kyseistä ohjelmaa aletaan laatia heti vuoden 2019 eduskuntavaalien tuloksen selvittyä.

26.9.2018 12:14

Asiat esiin nostanut perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä latasi kyselytunnilla korjausvelasta ja autoilijoiden satelliittivalvonnasta eduskunnan Vaski -tietokannan mukaan sanatarkasti näin:

Valtiovarainministeri Petteri Orvon (kok) vastauksesta selvisi, että sekä korjausvelan hoito, että liikenteen verotus mahdollisine satelliittiseurantoineen kuuluu huhtikuussa 2019 odottavien hallitusohjelmaneuvotteluiden kysymyksiin. Kuvassa perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

– Mihin katosivat ne mainitut sadat miljoonat tierahoja, jotka tässä mainitussa parlamentaarisessa tieverkkoryhmässä on yhdessä todettu välttämättömiksi? Mihin ne hävisivät budjetista? Mitä virkaa on työryhmällä, jos sen ajatukset viivataan yli? Onko kyse vain siitä, että hallituksella on taka-ajatus ottaa käyttöön satelliittiseuranta tiemaksuihin ja autoilijoiden kyttäys? Aina vain lisää rahaa lypsettäisiin autoilijoilta. Eihän näin voi olla, koska liikkuminen on perustarve. Kysynkin, voiko hallitus luvata, että rahat tieverkkoon löytyvät ja ettei satelliittiseurantaan perustuvaa tiemaksua valmistella.

Edustaja Mäkelän kysymykseen vastasi valtion rahakirstun päällä istuva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), joka kertoi isojen linjausten päätyvän pohdittavaksi huhtikuun eduskuntavaalien tulokseen perustuviin neuvotteluihin:

– Arvoisa rouva puhemies! Ainakin aloitan vastaamisen. Tämä hallitus on todella käyttänyt miljardi euroa enemmän perustienpitoon kuin edellinen hallitus. Se kertoo sen mittaluokan, niin että jos parlamentaarinen ryhmä nyt esittää 300 miljoonaa vuodessa lisää tienpitoon, niin minusta tässä kannattaa katsoa tätä mittakaavaa, Orpo aloitti vastauksensa ja jatkoi:

– Tämä hallitus on tehnyt kolmen vuoden korjausvelanpurkupaketin, 600 miljoonaa euroa, se loppuu nyt tähän vuoteen. Me teemme jonkun verran lisäpanoksia. Ehdottomasti tämän korjausvelan purkamista pitää jatkaa parlamentaarisen työryhmän linjausten mukaisesti, mutta mielestämme se on ennen kaikkea seuraavien hallitusohjelmaneuvottelujen kysymys, koska nykyisessä, kuitenkin tiukassa, kehystilanteessa se rahoitus pitää katsoa osana julkisen talouden kokonaisuutta. Jos siihen käytetään, niin kuin nyt tälläkin kertaa, viisaasti valtion omaisuustuloja - eli tasetta töihin - niin mielestäni ja mielestämme nämä ratkaisut ovat seuraavan hallitusohjelmaneuvottelun kysymyksiä. Mutta nyt ministeri Berner on tehnyt erinomaista työtä olemassa olevilla varoilla.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) ei Orvon jälkeen enää täsmentänyt hallituksen vastausta siitä, valmistellaanko satelliittiseurantaan perustuvaa tiemaksua vai ei.

Ilta-Sanomien useista lähteistä saamien tietojen mukaan ainakaan virkamiestasolla satelliittiseurantaa erilaisten tiemaksujen ja -tullien sekä liikenteen verotuksen välineenä ylipäätään ei ole toistaiseksi hylätty.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?