Mies maksoi turhaan yli 17 000 euron verot maahantuomastaan autosta – eikä vaadi palautusta!

Syyttäjä vaati ehdollista vankeustuomiota veropetoksesta venäläismiehelle, joka oli syytteen mukaan jättänyt maksamatta Suomeen tuomastaan autosta tulli- ja autoverot.

Venäläismiehen tuoma auto oli Ford Kuga. Kuvituskuva.

25.9.2018 6:54

Nelikymppinen venäläismies asui Suomessa pysyvästi, kun hän toi kuusi vuotta sitten maahan Venäjän rekisterissä olleen uudenkarhean Ford Kugan.

Mies ei ollut tehnyt tulli-ilmoitusta ja eikä maksanut autoveroa ennen auton rekisteröintiä Suomessa.

Tulli ja verohallinto määräsivät jälkikäteen maksettavaksi noin 17 300 euron veron, jonka mies maksoikin kaksi vuotta sitten ilmeisen turhaan.

Mies kiisti syytteen. Hänen näkemyksensä oli, että jos hän olisi menetellyt Suomen lain mukaan, niin hänelle ei olisi edes tullut vero- ja tulliseuraamuksia. Nyt hän aiheutti itse itselleen veroseuraamukset.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi syytteen toteennäyttämättömänä, ja venäläismies välttyi rangaistukselta, sillä hänen tarkoituksenaan ei ollut verojen välttäminen.

Käräjäoikeus piti mahdollisena, että laiminlyönti johtui tietämättömyydestä, eikä veropetoksen tunnusmerkistö täyttynyt.

Suomeen tullessaan mies ei osannut maan kieltä. Hän kuitenkin pyrki selvittämään verotusta poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa.

Tuomion perusteluissa käräjäoikeus nosti esille kysymyksen, toimiko venäläismies tahallisesti veron välttämiseksi.

Säännökset olivat kuusi vuotta sitten toisenlaiset, ja syyttäjäkin totesi käräjäoikeudessa, että niiden mukaan toimiessaan mies olisi todennäköisesti saanut tuoda auton maahan verovapaasti.

 Miksi venäläismies olisi toiminut tahallisesti omaan etuaan vastaan?

Oikeuden mielestä ei kuulostanut uskottavalta väite, jonka mukaan venäläismies olisi pyrkinyt välttämään verot, koska olisi voinut välttää kaikki verot toimimalla säännösten mukaisesti.

Oikeus uskoi, että kieltä osaamaton venäläismies yritti ottaa viranomaisilta vaikeaselkoisista auton maahantuontisäännöksistä selvää. Oikeus muistutti syyttäjänkin todenneen, että maahantuontia koskevat veroseuraamukset oli todennäköisesti vältettävissä, jos mies toimi säännösten mukaisesti.

Päätöksessä kummastellaan, miksi venäläismies olisi toiminut tahallisesti omaan etuaan vastaan. Neljä vuotta autonsa maahantuonnista mies maksoi yli 17 000 euron verot ja tullimaksut turhaan.

Syyttömäksi todettu venäläismies ei vaatinut korvauksia asianomistajilta eli verottajalta ja Tullilta.

Käräjäoikeus antoi jutussa ratkaisun viime perjantaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?