Suomalaiset toivovat bussipysäkeille yhtä varustetta yli muiden – ”matkaketju koostuu monesta palasta” - Autot - Ilta-Sanomat

Suomalaiset toivovat bussipysäkeille yhtä varustetta yli muiden – ”matkaketju koostuu monesta palasta”

Liikenneviraston teettämä selvitys osoitti, että joukkoliikennevälineillä kulkevat odottavat sujuvaa liikennevälineiden vaihtoa ja kattoa pään päälle sateen sattuessa.

Henkilöautolla liikutaan Suomessa edelleen selvästi eniten. Niin sanotut kestävät kulkumuodot, kuten joukkoliikenne, kävely ja pyöräily ovat vähemmän suosittuja kulkumuotoja.

23.9.2018 13:33

Keskeisessä roolissa matkojen ketjuttamisessa on selvityksen mukaan kulkuvälineiden vaihtojen sujuvuus ja etenkin keskeisten vaihtopysäkkien toimivuus.

Liikennevirasto selvitti toukokuussa 2018 kulkijoiden näkemyksiä kaukoliikenteen matkaketjujen alku- ja loppupään kehitystarpeista.

Selvityksen toteuttivat Palmu, Trafix Oy ja Sweco Ympäristöpalvelut Oy. Selvityksessä käsiteltiin muun muassa ominaisuuksia, joita vaihtopysäkeiltä toivotaan.

Hyvässä vaihtopysäkissä on selvityksen mukaan sääsuoja, lipunostomahdollisuus ja riittävästi informaatiota matkustajalle.

Mobiilipalvelut ovat myös tarpeellisia, mutta ne eivät selvityksen mukaan korvaa fyysisen ympäristön selkeyttä etenkään nopeissa vaihtotilanteissa. Myös mahdollisuus ostaa jatkoyhteyden lippu spontaanisti matkan aikana eikä pelkästään ennakolta on arvostettu ominaisuus.

– Toimiva kaukoliikenteen matkaketju koostuu monesta palasta. Palveluiden on oltava kunnossa sekä matkan suunnittelussa, lähtöasemalla, varsinaisella runkomatkalla että määräasemalla ja liityntäyhteyksissä. Tarvitaankin monen toimijan hyvää yhteistyötä, jotta koko matka on liikkujalle sujuva ja mukava, kertoo kestävän liikkumisen asiantuntija Tytti Viinikainen Liikennevirastosta.

Viinikaisen mukaan kävely on eri kulkumuotojen yhdistämisen ytimessä.

– Kävely on perusliikkumismuoto, jota käytetään lähes kaikkien matkojen alku- ja loppupäässä sekä kulkumuotoa vaihdettaessa, Viinikainen summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?