Taloyhtiölle jättilasku sähköautosta? Isännöitsijä kertoo, miten yhtiö voi säästää merkittävästi - Autot - Ilta-Sanomat

Taloyhtiölle jättilasku sähköautosta? Isännöitsijä kertoo, miten yhtiö voi säästää merkittävästi

Pääsulakkeiden suurentaminen ja kaapeloinnin uusiminen ei ehkä olekaan ainoa keino. Isännöitsijä Lasse Melkko uskoo, että halvemmallakin voisi päästä.

Taloyhtiöissä pohditaan, miten sähköverkon kapasiteetti saadaan riittämään sähköautojen lataaminen.

12.9.2018 15:50

Taloyhtiöissä pohditaan, miten sähköautojen lataaminen toteutetaan taloyhtiön parkkihallissa, jos entistä useampi asukas ostaa sähköauton.

IS kertoi maanantaina 10. syyskuuta, että sähköautosta voi koitua merkittäviä kustannuksia taloyhtiölle.

Monien taloyhtiöiden nykyinen tekniikka kestää usein vain yhden tai kahden perusmallisen latauslaitteen asentamisen kymmentä lämpötolppapaikkaa kohden.

Pääsulakkeiden suurentaminen ja kaapeloinnin uusiminen maksaa taloyhtiössä helposti kymmeniä tuhansia euroja. Sähköautojen yleistyessä remontit ovat edessä tuhansissa asunto-osakeyhtiöissä.

Isännöitsijä Lasse Melkko 2M Isännöinti Oy:stä kuitenkin kertoo, että taloyhtiöt voisivat säästää ja saada sähkön riittämään halvemmalla kuin useilla kymmenillä tuhansilla euroilla.

Toinen sähköliittymä

– Ratkaisuna taloyhtiöllä voi olla toinen sähköliittymä. Näinhän usein tehdään myös maalämpöä varten. Liittymään rakennetaan oma sähköpääkeskus, johon tulevat liittymäkohtaiset sähkömittarit, Melkko sanoo.

Hän muistuttaa, että valtio avustaa sähköpääkeskuksien rakentamisessa.

– Toisen sähköliittymän lisäksi tarvitaan pääsulakkeet ja pääkeskukseen mittari jokaiselle paikalle erikseen. Nämä kustannukset ovat noin 10 000 euroa, hän sanoo. Liittymän ja tämän keskuksen voi kustantaa taloyhtiö.

– Sähköpääkeskukselta eteenpäin kustannuksista vastaavat latauspisteen haluavat osakkaat. Niitä ovat uusi johdotus sekä varsinainen laturi.

Älylaturi avuksi

Melkko kertoo, että on myös olemassa älylatureita, jotka ikään kuin haistelevat, paljonko sähköä on käytettävissä ja lataavat sen mukaan.

– ”Tyhmäkin” laturi maksaa noin 2 500 euroa, mutta tällainen viisas älylaturi maksaa noin 3 500 euroa asennuksineen. Tällöin voidaan yhdestä liittymästä ladata jopa 50–60 latauspistettä, tehosta tinkien jopa lähemmäs sataa. Ja kaikkia osakkaita kohdellaan tasapuolisesti ilman, että taloyhtiön kustannukset nousevat kohtuuttomiksi.

Melkko arvioi, että 3 x 160 ampeerin sähköliittymä maksaa Espoossa noin 9 500 euroa. Siitä irtoaa lataustehoa noin 110 kW (kilowattia).

– Laturien hinnat laskevat, jos niitä pääsee tilaamaan esimerkiksi yli 10 kappaletta kerralla. Ja nuo hinnat tosiaan sisältävät ”johdotuksen” eli latauspisteen kaapeloinnin ja laturin asennuksen, hän sanoo.

Erot osakkaille ovat isot

Jos taloyhtiö esimerkiksi rahoittaa työt ylimääräisellä yhtiövastikkeella, erot tulevat selvästi esiin.

Jos valitaan kalliimpi vaihtoehto taloyhtiöön, jossa on yksinkertaisuuden vuoksi 36 samankokoista huoneistoa, maksettavaa tulee lisää yhteensä runsaat 833 euroa. Jos valitaan halvempi vaihtoehto, lasku on vain runsaat 277 euroa, samanlaisessa yhtiöissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?