Autot

Uskaltaisitko pysäköidä autosi tänne? Kaksi kuvaa lisäkilvistä, jotka saavat autoilijan empimään

Julkaistu:

Rajoitukset
Katso jutun yhteydessä julkaistut liikennemerkit ja niiden lisäkilvet. Ymmärrätkö niiden sisältämät viestit?
Ilta-Sanomat pyysi lukijoita testaamaan liikennemerkkien lisäkilpien merkityksiä viikko sitten. Kävi nopeasti ilmi, että lisäkilvet aiheuttavat ongelmia. Kun testi julkaisusta oli kulunut tunti, 75 prosenttia IS:n lukijoista oli tulkinnut liikennemerkin väärin. Silloin siis oikeaa vastausta ei ollut vielä julkaistu.

Mitä nämä rajoitukset merkitsevät?

IS:n lukijat lähettivät testin jälkeen lisää kuvia lisäkilvistä. IS pyysi Liikennevirastossa työskentelevää liikenteen ohjauksen asiantuntijaa Tuomas Östermania kommentoimaan niitä.

Kuva 1


– Yllä olevassa kuvassa lisäkilvet ovat mielestäni väärin päin, mutta ei se muuta itse asiaa. Tämä on melko yleinen epäselvyyttä aiheuttava lisäkilpitapaus. Lisäkilpi 24 h tarkoittaa, että pysäköinti on sallittu 24 tunniksi (eikä siis sitä, että kielto olisi voimassa vuorokauden ympäri). Toinen lisäkilpi (mustalla tekstillä 0-24) tarkoittaa, että 24 tunnin rajoitus on voimassa arkisin (ma-pe) vuorokauden ympäri. Toisin sanoen viikonlopun yli saa pysäköidä vapaasti eikä 24 tunnin rajoitus ole silloin voimassa, Österman sanoo.

– Tällä merkkijärjestelyllä siis oikeastaan vain kielletään pitkäaikaispysäköinti. Siitä huolimatta, että päämerkki on ”pysäköinti kielletty”, pysäköinti on enimmäkseen sallittua.

Kuva 2


– Toisessa kuvassa ensinnäkin alkaa 40 km/h nopeusrajoitusalue. Lisäksi siinä alkaa pysäköintikielto, joka on voimassa merkistä 30 metriä eteenpäin. Tällä matkalla linja-autoja ja kuorma-autoja ei saa pysäköidä lainkaan, mutta muut ajoneuvot saavat pysäköidä pysäköintikiekkoa käyttäen korkeintaan neljä tuntia arkisin (ma-pe) klo 6-24 välisenä aikana. Muina aikoina (arkisin yöllä klo 24-6 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin) muut ajoneuvot saavat pysäköidä vapaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Erikseen on siis huomattava, että 40 km/h nopeusrajoitusalue jatkuu tuon 30 metrin jälkeenkin.

Ota kantaa

Olisitko ymmärtänyt hetkessä jutun yhteydessä julkaistujen lisäkilpien merkitykset?

Kyllä, helppoa! 20% Ehkä lyhyen mietinnän jälkeen 45% En todellakaan 35%
Ääniä yhteensä 6980

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt