Autot

Asiantuntijaa huolestuttaa autojen turvajärjestelmien kehityksessä yksi asia

Julkaistu:

Liikenneturvallisuus
Moni suomalainen kertoo joskus pelänneensä kuljettajan ajotapaa ollessaan tämän kyydissä. Antavatko kehittyneet ajonhallintajärjestelmät liikaa turvallisuudentunnetta kuskeille?
Moni suomalainen kertoo joskus pelänneensä kuljettajan käytöstä tai ajotapaa ollessaan tämän kyydissä. Osalle on myös itselleen huomautettu esimerkiksi liian kovasta ajonopeudesta tai huolimattomuudesta.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -tutkimuksen mukaan monet suomalaiset ovat pelänneet kuskin toimintatapoja tai käytöstä istuessaan auton kyydissä. Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tunteneensa pelkoa, sillä kuljettaja otti tarpeettomia riskejä. Lähes yhtä paljon huolta ovat aiheuttaneet kuskin ajama ylinopeus tai muuten kova vauhti sekä kuskin kännykän käyttö ajon aikana.

– Liian lähellä edessä ajavaa ajaminen ja esimerkiksi vaaralliset ohitukset maanteillä ovat kuitenkin valitettavasti arkipäivää, ja se huomioiden ei ehkä ole yllätys, että moni pelkää kyydissä, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kommentoi tutkimustulosta.

– Kuljettajan paikalla istuessa ehkä ajattelee, että voi hallita tilanteet, vaikka vieressä tai takapenkillä istuvat ajattelevat aivan toisin. Voi myös olla, että kun tällainen liian lähellä ajava kuljettaja laitettaisiin samaan tilanteeseen toisen kyytiin, hän alkaisi pelätä. Kuljettajan paikka voi siis tuoda harhakäsityksen siitä, että mitään ei satu, koska ”minä itse kuitenkin hallitsen tämän”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisista 38 prosenttia on myös sanonut autossa joskus ääneen, että kuljettajan käytös tai ajotapa pelottaa. Markus Nieminen pitää tutkimustulosta huolestuttavana.

– Tuudittavatko nykyaikaiset autot kuljettajia liialliseen turvallisuuden tunteeseen, kun ne joka tapauksessa ovat mukavia ja helppoja ajaa? Nieminen kysyy.

– Osa kuljettajista saattaa luottaa liiaksi avustavaan tekniikkaan, kuten ajovakauden hallintajärjestelmään. Uusi tekniikka tuo lisää turvallisuutta, mikäli ajotapa säilyy entisellään. Jos nostamme nopeutta tai muutamme käyttäytymistä, tekniikan tuoman turvallisuushyöty katoaa kokonaan. Niin kauan, kun ihminen itse ajaa autoa, ennakoivan ajotavan omaksuminen ja liikennetilanteiden lukeminen säilyvät tärkeinä taitoina, joita voi myös kehittää ja harjoitella.

Osa kyselyyn vastanneista myöntää myös itse syyllistyneensä joskus ylinopeuden ajamiseen ja on saanut kuulla siitä matkustajilta. 23 prosenttia suomalaisista kertoo näin. Nieminen kritisoi nykykuskeja siitä, että he eivät halua kehittää omia ajotaitojaan tai päästä irti pinttyneistä tavoistaan.

Ota kantaa

Oletko sinä se kuuluisa keskimääräistä parempi autokuski?

Luulen olevani 58% En todellakaan ole 38% En aja autoa 4%
Ääniä yhteensä 2518

Näin tutkimus tehtiin

Arjen katsaus -tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi 1 001 suomalaista, jotka edustavat maamme 15-74-vuotiasta väestöä. Kysely tehtiin 27.4.–4.5.2018 välisenä aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt