Autot

Kävitkö autolomalla? Nämä toimenpiteet olisi syytä tehdä pidemmän reissun jälkeen

Julkaistu:

Auton hoito
Monet suomalaiset ovat käyneet kesän aikana esimerkiksi kotimaahan tai johonkin päin Eurooppaa suuntautuneella autolomalla.
Tyypillisesti ajopeli on laitettu kuntoon ennen lähtöä, mutta monesti ei muisteta, että olisi sekä rahallisesti että turvallisuuden kannalta järkevää tarkastaa auton kunto ja tehdä sille tarvittavat huoltotoimenpiteet myös ajettujen satojen, jopa tuhansien, kilometrien jälkeen.

1. Tarkasta renkaiden kunto

Autolomalla autossa on yleensä raskaampi kuorma kuin normaalisti ja se vaikuttaa tietysti renkaiden ilmanpaineisiin. Ajaminen renkailla, joissa on liian matala tai korkea ilmanpaine, voi olla hengenvaarallista. Tarkasta siis, tarvitseeko renkaisiin lisätä ilmaa ja näkyykö niissä lisäksi vaurioita lomalta palattuasi.

2. Poista kuolleet hyönteiset tuulilasista

Ajomatkan aikana tuulilasiin ja etupuskuriin lentäneet hyönteiset kuivuvat niihin kiinni auringonvalon vaikutuksesta. Valitettavasti hyönteisjäljet saattavat tosin olla yllättävän vaikeita poistettavia. Hyvällä hyönteistenpuhdistusaineella tämä käy kuitenkin parhaimmillaan leikiten.

3. Täytä jarrunestesäiliö

Tavallista raskaampi kuorma ja kova vauhti moottoritiellä laittavat myös auton jarrut koetukselle. Tarvitsevatko esimerkiksi jarrupalat puhdistamista ja jarrunestesäiliö täyttämistä? Täytä oikeantyyppistä nestettä autosi merkistä riippuen. On järkevää myös tarkastaa, missä kunnossa auton jarrupalat ylipäätään ovat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

4. Tarkasta maalipinta ja tuulilasi

Jos auton maalipinnassa näkyy naarmuja, kannattaa toimia nopeasti, sillä auton kori saattaa korrosoitua nopeastikin. Tuulilasiin tulleet mahdolliset kivenhakkaumat voivat puolestaan pahimmassa tapauksessa puolestaan rikkoa lasin. Käy mahdolliset vauriot läpi ja arvioi, ovatko esimerkiksi naarmut korjattavissa itse naarmunpoistajalla vai vaativatko ne ammattilaisen korjausapua.

5. Vaihda pyyhkijänsulat

Pian on taas käsillä se vuodenaika, kun tuulilasinpyyhkijöille on käyttöä lähes päivittäin. Mikäli huomaat jo nyt, että näkyvyys tuulilasin läpi ei ole paras mahdollinen pyyhkijöitä käytettyäsi, niin mikset toimisi vielä nyt hyvän sään aikana ja vaihtaisi vanhoja pyyhkijänsulkia uusiin? Ammattilaisten mukaan sopiva vaihtoväli on tyypillisesti vuosi.

6. Puhdista auto sisältä

Takapenkillä ja lattiatiloissa voi olla muruja ja roskia matkan jäljiltä. Aloita imuroimalla istuimet ja matot, ja pyyhi auton muoviset, kumiset ja keinonahkaiset pinnat kuten kojelauta ja ovikotelot. Käytä verhoiluihin tekstiilinpuhdistusainetta. Pyyhi lisäksi peilit ja ikkunoiden sisäpinnat puhtaaksi rasvatahroista ja muusta liasta. Auton sisäilmalle voi tehdä hyvää, jos vaihdat raitisilmasuodattimen ja puhdistat ilmastointijärjestelmän sille tarkoitetulla puhdistusaineella.

Ota kantaa

Hoidatko autoasi paremmin kuin puolisoasi?

Hoidan 39% En hoida 38% Minulla ei ole autoa 3% Minulla ei ole puolisoa 14% Minulla ei ole autoa eikä puolisoa 6%
Ääniä yhteensä 4407

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt