Ministeriön uusi ohjelmapaperi väläyttää ilmaisten parkkipaikkojen verottamista - Autot - Ilta-Sanomat

Ministeriön uusi ohjelmapaperi väläyttää ilmaisten parkkipaikkojen verottamista

Ministeriö haluaa selvittää, että voisiko työpaikkojen ilmaiset pysäköintipaikat olla tulevaisuudessa työsuhdeauton tapainen eli verotettava työsuhde-etu.

Julkaistu: 29.8.2018 6:56

Monet vuosikymmenten saatossa kehittyneet liikenteeseen liittyvät verotus-, luontaisetu- ja maksukäytännöt vaikuttavat suoraan kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuuteen.

Liikenne- ja viestintäministeriön muutama kuukausi sitten julkaisema uunituore kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma väläyttää olemassa olevien tukien ja kannustimien kriittistä tarkastelua sekä kaikenlaisten ”henkilöauton käyttöön ohjaavien kannustimien” purkamista.

Tämä on edistämisohjelman mukaan tarpeen muun muassa siksi, jotta Suomi saavuttaisi EU:lle luvatut massiiviset liikenteen päästövähennystavoitteet.

Työnantajan tarjoama ilmainen parkkipaikka verolliseksi?

Verotuksellisista seikoista ohjelma mainitsee tärkeimpänä työnantajien tarjoaman vapaan pysäköintiedun sekä asunnon ja työpaikan välisen matkan verovähennysoikeuden.

Kaikkein ongelmallisimpana nähdään työnantajan työntekijälle osoittama ilmainen parkkipaikka, jota ei tällä hetkellä veroteta lainkaan.

”Työntekijä, jolle työnantaja tarjoaa ilmaisen pysäköinnin, ei helposti vaihda kulkutapaansa henkilöautosta pyörään”, dokumentti toteaa selväsanaisesti.

Listalla kymmenittäin muitakin keinoja

Taloudellisten kannustimien ohella selvitys sisältää lukuisia muitakin kävelyä ja pyöräilyä edistäviä toimenpiteitä, aina maankäytöstä kampanjoihin ja opasteisiin saakka.

Esimerkkinä yksityiskohdasta opetus- ja kulttuuriministeriön tehtäväksi on ohjelmassa annettu selvittää pyörämekaanikkokoulutuksen käynnistäminen osana ajoneuvoalan peruskoulutusta.

Edistämisohjelman mukaan vuonna 2030 kävely- ja pyöräilymatkoja tehdään vähintään noin 450 miljoonaa enemmän kuin nyt.

Juttua täsmennetty 29.8. klo 17.02. Asiaa väläyttänyt ministeriö ei ole tehnyt virallista esitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?